Напрежение в Косово след като албанец простреля двама сръбски младежи

Албанецът, който рани с автоматично оръжие двама сърби в косовското село Готовуша, е арестуван, съобщи „Курир“. Заподозреният е с инициали A.K на 33 години, съобщи „Перископи“.

Вчера 11-годишно момче и 21-годишен младеж са били ранени в село Готовуша до град Щръпце от преминаващ автомобил. Двамата са откарани в болница със средни наранявания.

По време на нападението младежите вървели край пътя и носели елха, когато нападателят открил огън по тях. Те са с огнестрелни рани, едното момче е простреляно в ръката, а другото в рамото, като не са с опасност за живота.

По-големият младеж, който пострада днес, разказа как се е случил инцидента.

„Излязохме на пътя да снимаме и тогава мина кола. Изстреляха куршум и ме улучиха в ръката“, каза той накратко пред TV Herc.

След инцидента разбунтувани сърби блокираха пътя в знак на протест, съобщава сръбският „Телеграф“. Както заявиха те, блокадата ще продължи до залавянето на нападателя на сръбските младежи, а ситуацията в момента е изключително напрегната, пише „Косово онлайн“.

На терен дойдоха членове на косовската полиция, а малко по-далече от блокадата е бил паркиран автомобил на КФОР с полски членове.

Директорът на Службата за Косово и Метохия Петър Петкович написа в Туитър: „Опит за убийство на две сръбски момчета в Готовуша край Щръпце. Децата са били застреляни от албанец, според местните хора от движещ се автомобил. Милош и Стефан са с огнестрелни рани. По тях е стреляно, докато са носели коледни дрехи. Някой е искал да ни донесе кървава Коледа“.

Президентът на Косово Вьоса Османи осъди нападението над сръбски момчета в Щръпце, като подчерта, че раняването им е недопустимо и че извършителят на нападението трябва да бъде изправен пред правосъдието, съобщи „Репортери”. „Раняването на млади момчета на 11 и 21 години в Щръпце е неприемлив акт, така че извършителят трябва да бъде изправен пред правосъдието“, казва Османи, съобщи Косово онлайн.

Президентът поиска от службите за сигурност спешно да се заемат със случая. „Институциите на Косово са напълно ангажирани с осигуряването на безопасна и спокойна среда за гражданите, независимо от етническата им принадлежност. Пожелавам на ранените бързо възстановяване и призовавам службите за сигурност да разрешат случая спешно и според закона“, каза Османи.

По-късно блокадите на движението в Щръпце бяха премахнати, сърбите постигнаха споразумение с ЮЛЕКС и КФОР, съобщи „Данас”.

Сърбите, които блокираха движението в село Готовуша, община Щръпце, след като раниха момчета от сръбска националност в това село, се оттеглиха малко след 23 часа снощи, след като се договориха за повишаване на сигурността с членове на КФОР и косовската полиция. Сърбите от блокадата край Брезовица, също в Щръпце, се оттеглиха и пуснаха движението. Както каза един от участниците в протеста пред Euronews Сърбия, нова среща с членове на KFOR и косовската полиция е насрочена за вторник, когато ще бъде изяснена подробна информация за следващия период.

Междувременно сръбският президент Александър Вучич получи отговор от КФОР (мисията на НАТО в Косово) на искането за разполагане на ограничен сръбски военен и полицейски контингент в Косово, предаде „Телеграф“

„Представители на Комисията за изпълнение на Военнотехническото споразумение на Генералния щаб на сръбските въоръжени сили получиха на Бъдни вечер, в 19:00 ч., на административния ГКПП Мердаре отговор от КФОР на искането за връщане на до 1000 членове на сръбските въоръжени сили и полицията на Република Сърбия на територията на автономната област Косово и Метохия“, се казва в официално съобщение. „Министерството на отбраната предаде горепосочения документ на кабинета на президента на републиката и главнокомандващ на сръбските въоръжени сили Александър Вучич, за да се запознае със съдържанието на отговора на КФОР“.

БГНЕС припомня, че по-рано Вучич заяви, че връщането на до 1000 военни и полицаи на територията на Косово и Метохия е предвидено от Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН./БГНЕС

Категории:

Тагове: