Напрежението в Черна гора нараства

В навечерието на заказаната за 5 септември в Цетине интронизация на Черногорско-приморска митрополия на Сръбската православна църква в Черна Гора Йоаникий, политическото напрежение опасно нараства.

Според „Радио свободна Европа”, в Цетине вече има потрошени видео камери, инцидент между свещеник и ТВ екип, пърформанс срещу Йоаникий и конфликти с общински съветници. По нареждане на полицията е затворен хотел „Гранд” който може да приеме няколкостотин гости, уж за неплатени сметки от няколко евра. Общата болница е преустановила приема на болни, а симптоматично е, че леко болните са отпуснати на домашно лечение.

Нека да припомним, че митрополит Йоаникий бе избран на мястото на починалия през пролетта Амфилохийе Радович, благодарение на когото партията на актуалният президент на Черна Гора Мило Джуканович загуби изборите, и с минимално предимство на власт дойде просръбското правителство на Здравко Кривокапич.

С решението си церемонията по интронизация да се проведе в Цетине – центъра на някогашната Черногорска автокефална църква и историческа столица на черногорската държавност, Сръбската православна църква буквално бръкна в окото на привържениците на черногорската независимост и интелектуалните среди. Черногорските национални организации, община Цетине и опозиционната Демократична партия на социалистите призовават на национални протести за защита на „на националната чест и достойнство” и смятат, че интронизацията на Йоаникий в Цетине е предизвестие за „окупация” на Черна гора, клерикализиране на обществото и опит за въвличането й в т. нар. „сръбски свят”.

Общинският съвет в Цетине поиска да се забрани провеждането на церемонията, а президентът Джуканович свика Съвета за национална сигурност по този повод. Черногорско-приморската митрополия на СПЦ съобщи, че се отказва от Всенародния събор по повод интронизацията, че тя ще се проведе само в присъствието на сръбския патриарх Порфирий и църковният клир, и че е готова да изтегли отправените покани към държавни и политически лица. Йоаникий в никакъв случай не иска да измести церемонията по интронизацията на друго място, защото 40 предишни митрополити преди него били въведени в трона именно в Цетине, и заплаши противниците си с проклятие.

Ден преди интронизацията в Цетине ще пристигне и сръбският патриарх Порфирий. Сръбският президент Вучич до момента още не е потвърдил дали ще присъства на церемонията, но каза, че ще се ръководи изключително от сръбските национални интереси и интересите на Сръбската православна църква.

Черногорският премиер Кривокапич съобщи, че той няма да отиде в Цетине и че това е неговият принос за опазването на гражданския мир, но затова пък президентът Мило Джуканович каза, че ако интронизацията не се измести на друго място, той ще бъде сред протестиращите в Цетине.

Засега обаче няма такива сигнали и почти е сигурно, че церемонията ще се проведе в Цетинския манастир със или без всенароден събор. Кой ще дойде там, остава да се види, но още от сега се чувства, че по този повод в Цетине ще се изсипат както запалените сръбски националисти в самата Черна Гора и такива които ще дойдат от Сърбия, така и черногорските граждани, които са готови на всяка цена да защитават символите на черногорската държавност и нейната прозападна ориентация.

Вътрешният министър на Черна Гора Сергей Секулович съобщи, че има сериозен риск за мира и сигурността, защото екстремни групи имало и от двете страни, и добави, че „Черна Гора е създадена в Цетине и не смеем да позволим днешна Черна Гора да издъхне в Цетине”.

Иван Николов.

-------

Анализът е написан специално за ИА БГНЕС.

Категории:

Тагове: