Напрежението в Косово отново ескалира

Стотици етнически сърби издигнаха барикади на път в Северно Косово през уикенда, блокирайки движението през двата основни гранични пункта към Сърбия, съобщи полицията.

Камиони, линейки и селскостопански машини бяха използвани за блокадите, подхранвайки неотдавнашното напрежение, което включваше експлозии, стрелба и въоръжено нападение срещу полицейски патрул, при което бе ранен етнически албански полицай. Демонстрантите казаха пред АФП, че са възмутени от ареста на бивш етнически сръбски полицай, който е заподозрян, че е замесен в наскорошни нападения срещу косовски полицаи.

Косовският премиер Албин Курти заяви, че Прищина не иска конфликт, но ще отговори на "агресията" с цялата сила, с която разполага. Така той реагира на изявлението на сръбския президент Александър Вучич, че Сърбия ще поиска от КФОР да разположи свои военни и полицейски сили в Косово. Според Курти всяко неосъждане от ЕС и САЩ на "дирижираното насилие" ще "подтикне официален Белград да насърчава допълнително дестабилизацията". Според Курти Сърбия от няколко дни "заплашва Косово с агресия" и призовава за връщане на сръбската армия в Косово (и Метохия), позовавайки се на резолюция 1244 на ООН. Той поиска от КФОР да премахнат изградените от етническите сърби барикади.

Бойците от косовските спецчасти окупираха съоръжение на язовир Газиводе, откъдето свалиха сръбските знамена и отстраниха сръбска охрана. Това е основният източник на вода на намиращата се там ВЕЦ, като по-голямата част от езерото се намира в община Зубин Поток, населена предимно със сърби, както и три други района в северната част на региона.

Сръбският президент Александър Вучич проведе среща със своя Съвет за национална сигурност в момент, когато в Косово рязко се увеличи напрежението между властите и етническите сърби. В събота срещу полицията на ЕС в Северно Косово, където сърбите са мнозинство, беше хвърлена шокова граната, а местната полиция влезе в престрелка с неизвестни групи. НАТО, което има мироопазващи войски в Косово, призова всички страни да избягват провокации. ЕС направи същото, като предупреди, че няма да толерира нападения срещу полицията на ЕС или криминални деяния.

В интервю за агенция Ройтерс след среща със Съвета за национална сигурност Александър Вучич заяви, че иска да успокои ситуацията. Той отново заяви, че използването на полиция от властите в Прищина е в нарушение на предишни мирни споразумения. „Надявам се, че имаме уверения от КФОР, от Европа, че няма да се предприемат насилствени действия срещу демонстрантите /в Косово/. Надяваме се, че всичко ще стане по мирен начин. Продължаваме да говорим с тях, това е наша работа. Ще направим всичко, за да запазим мира и стабилността“, каза Вучич пред сръбски медии. /БГНЕС