Смята се, че персите първи са започнали да култивират дървото на нара, а по-късно то се е разпространило и към Южна Европа – поне така пише в древногръцките митове и старите свещени текстове. В Египет плодът се появява около 1 500 години пр.н.е. По онова време са му се покланяли, като са го смятали за незаменимо лекарство и ценна храна. Доказателство за това са откритите по стените на гробниците рисунки на дървото. За хората от отминалите епохи нарът символизира живота след смъртта и плодовитостта. Той е използван по време на сватбени ритуали, празнични церемонии и различни свещенодействия. По-рано плодът е бил символ на богатството, плодородието и просперитета. Съвременните учени доказаха, че нарът е богат на антоциани и полифеноли, които блокират свободните радикали. Антиоксидантите са полезни за кожата, защитават я от ултравиолетовите лъчи и ускоряват регенарцията ѝ. Сокът от нар е полезен за имунната система, циркулацията на кръвта и за нормализирането на концентрацията на холестерин в организма. Редовната консумация на плода намалява риска от сърдечно-съдови заболявания. Козметичното масло, приготвено от нар, е източник на антиоксиданти, полезни за здравето и външния вид на кожата. Маслото се препоръчва за грижа за лицето, шията, зоната на деколтето, като придава на кожата сияние и младост и подобрява тонуса. Нарът се препоръчва при суха кожа, пигментни петна, бръчки и акне. Съдържащите се в нара активни вещества стимулират производството на еластин и колаген в клетките на кожата, което я прави гладка и мека. Нарът е изключително полезен за кръвообращението като потиска възпалителните процеси. Освен това намалява риска от появата на рак на кожата, твърдят експертите. /БГНЕС