Нарендра Моди посети мястото на тежката ЖП катастрофа

Министър-председателят на Индия Нарендра Моди трябваше да открие нов високоскоростен влак "Ванде Бхарат Експрес" като част от мащабните инвестиции на своето правителство в модернизирането на разрастващата се железопътна мрежа и друга инфраструктура на страната.

Вместо това обаче той отиде на мястото на една от най-тежките железопътни катастрофи в историята на страната, за да изкаже съболезнованията си.

Повече от 280 души са загинали и над 1100 са били ранени при тристранна катастрофа с участието на два пътнически и един товарен влак в източния щат Одиша в петък, съобщиха официални лица.

Смъртоносната катастрофа в град Баласор отекна в цяла Индия, която понастоящем е най-многолюдната държава в света, като поднови призивите към властите да се справят с проблемите на безопасността в железопътната система, която всеки ден превозва над 13 милиона пътници. Въпреки че правителството наскоро вложи милиони в модернизирането на системата, години наред неглижирането на проблема доведе до влошаване на състоянието на релсите.

Причината за катастрофата остава неясна, но високопоставени служители на държавните железници заявиха пред Си Ен Ен, че се предполага, че тя е причинена от повреда в сигнализацията. /БГНЕС