Нарендра Моди ще посети Гърция

Премиерът на Индия Нарендра Моди ще посети Гърция, за да засили връзките с Атина като част от пътуванията си за срещата на върха на БРИКС в Южна Африка по-късно този месец, съобщи greekcitytimes.


Посещението "бележи преломен момент в отношенията, тъй като последният индийски премиер, посетил Гърция, беше бившият премиер Индира Ганди през 1983 г.".

Индийският външен министър С. Джайшанкар посети Гърция през 2021 г. и положи основите за засилен ангажимент, нещо подчертано от откриването на статуя на Махатма Ганди в Атина.

Освен символичните жестове бяха постигнати значителни дипломатически постижения.

Рамковото споразумение за Международния слънчев алианс беше подписано по време на посещението на Джайшанкар, което отразява ангажимента на двете нации за устойчиво развитие.

Впоследствие споразумението беше ратифицирано от гръцкия парламент през март 2022 г., потвърждавайки отново постигнатия осезаем напредък.

Има и сътрудничество на фронта за сигурност.

Разрушителят INS CHENNAI на индийския флот от клас Kolkata също беше в залива на Суда на остров Крит през 27-29 юли и проведе учения с гръцкия флот в Средиземно и Егейско море.

Междувременно се очаква гръцки бойни самолети да участват за първи път в учението TARANG SHAKHTI през септември, най-голямото въздушно учение в Индия, по време на посещението на началника на Генералния щаб на гръцката национална отбрана Константинос Флорос. Гръцкото правителство непрекъснато насърчава сътрудничеството в областта на отбраната с Индия през последните години.


Желанието на Индия да разшири военните връзки с Атина също е очевидно, като Ню Делхи разширява сътрудничеството в източното Средиземноморие.

Тази година Колежът по управление на отбраната на индийските въоръжени сили, ръководен от командира на училището контраадмирал Санджай Дат, посети Гърция. Предшестваха серия от учения с подразделения на ВМС и ВВС.

Твърдата воля на Атина и Ню Делхи за по-нататъшно развитие на сътрудничеството в областта на отбраната беше реализирана наскоро със съвместното обучение на военноморските части на двете страни.

Акцент в тези отношения беше тясното сътрудничество на въоръжените сили на двете страни, с участието на индийските ВВС за първи път в многонационалното учение „INIOCHOS 23“ със самолети Су-30.

Индийците също се обучават с гръцки пилоти, за да се запознаят с гръцките F-16, тъй като Индия иска да опознае изтребителя, който е гръбнакът на пакистанските военновъздушни сили.

Разбира се, има и друг компонент в това: обичайните съперници на Гърция и Индия, Турция и Пакистан, са съюзници.

„Дипломатическото разбирателство между Индия и Гърция се простира отвъд военните маневри. И двете нации са съгласни по основни международни въпроси, като държавите се подкрепят по въпроси като Кашмир и Кипър. Подкрепата на Гърция за кандидатурата на Индия за постоянно място в разширената Съветът за сигурност на ООН е пример за техните споделени интереси в глобалните дела“, каза индийският канал WION.

Изявлението на канала приветства солидарността на Гърция и Индия по международни въпроси и организации. /БГНЕС