Наркотици от музикален фестивал застрашават изчезващ вид риба

Високи нива на наркотици са открити в река, която преминава през град Гластънбъри, в който се провежда традиционен музикален фестивал.

Едва ли някой щеше да обърне внимание на този комичен факт, но за съжаление наркотиците застрашават сериозно популацията на рядък вид риба и други диви животни, съобщиха учени пред АФП.

Нивата на кокаин и екстази, открити във водата, са толкова високи, че биха могли да навредят на дивата природа надолу по течението в река Уайтлейк, която минава през територията на фестивала.

За първи път учените взимат проби от водата през 2019 г., когато над 200 хиляди души участват в петдневен летен фестивал в Съмърсет, Югозападна Англия. Пробите показват четирикратно завишение на съдържанието на наркотици спрямо седмица преди фестивала.

Вредните високи стойности на кокаин във водата са се повишили до нива, които пречат на жизнения цикъл на рядката и защитена европейска змиорка, намерена в района, казват учените.

Учените призовават посетителите на фестивала да използват регламентираните тоалетни на Гластънбъри в бъдеще, тъй като е доказано, че наркотиците навлизат в околните водоизточници чрез масово уриниране. /БГНЕС