НАСА изстреля последната двойка сателити за проследяване на бури

НАСА изстреля последната двойка от спътникова четворка, предназначена да проследява тропическите циклони час по час. Този проект може да подобри метеорологичните прогнози за опустошителни бури, предава АФП.


Спътниците за проследяване на бури, изпратени в орбита с ракета, построена от американската компания Rocket Lab, и изстреляни от полуостров Махия в Нова Зеландия рано, завършиха проекта TROPICS от спътници с размер на кутия за обувки.

Те могат да прелитат над ураганите (или тайфуните в Тихия океан) на всеки час в сравнение с всеки шест часа при сегашните спътници.

"Като жител на Флорида през целия си живот знам от първа ръка колко е важно за милиони американци да имат навременни и точни прогнози за ураганите", заяви в изявление администраторът на НАСА Бил Нелсън.

"По-интензивните валежи и засилените крайбрежни наводнения опустошават поминъка и отнемат човешки животи, което показва важността на авангардната наука на НАСА, която помага да се отговори на въпроси, на които никой друг не може да отговори."

Първата двойка спътници беше изстреляна успешно по-рано този месец.

Събраната информация за валежите, температурата и влажността на въздуха може да помогне на учените да определят къде ураганът ще достигне сушата и колко интензивен ще бъде той. Това ще помогне на хората, живеещи в крайбрежните райони, да бъдат по-добре подготвени за евентуална евакуация.

В дългосрочен план по-доброто разбиране на формирането и развитието на тези бури може да помогне за подобряване на климатичните модели.

Ураганите или тайфуните стават все по-мощни със затоплянето на океанската повърхност, твърдят учените.

Ураганът Ян, който опустоши Флорида през 2022 г., уби десетки хора и нанесе щети за над 100 млрд. долара, което го превърна в най-скъпото метеорологично бедствие в света за годината.

В четвъртък Националната океанска и атмосферна администрация на САЩ прогнозира "почти нормален" сезон на ураганите с 12 до 17 именувани бури, които ще имат ветрове със скорост поне 63 км/ч.

След три сезона с атмосферно явление, наречено Ла Нина, което влошава ураганите в Атлантическия океан, NOAA предвижда това лято да се развие Ел Нино, което има потискащ ефект върху активността на ураганите.

Но това може да бъде компенсирано от по-локални условия, благоприятни за ураганите, като например западноафрикански мусон над нормата, "който създава африкански източни вълни и поражда някои от по-силните и по-дълготрайни атлантически бури", казва NOAA. /БГНЕС