НАСА обсъжда план за доставяне на Земята на почва от Марс

НАСА организира обществени срещи с брифинги за безопасното доставяне на Земята – и за Земята - на проби от марсианската почва. Сред темите са състоянието на процеса по Закона за националната политика за околната среда за предложената програма, както и за нейната цел и научни задачи. На срещите ще бъде разгледано и защо полигонът за изпитания и обучение в щата Юта, управляван от Военновъздушните сили на САЩ, е предложената площадка за кацане на контейнерите с пробите и какво се прави за да се гарантира безопасно и сигурно връщане на пробите - тема, известна като „обратна планетарна защита“.

НАСА и Европейската космическа агенция планират да използват роботизирани мисии с орбитален и спускаем апарат на Марс, за да съберат пробите от марсохода на НАСА "Персевиъранс". Те ще бъдат изстреляни през 2027 г. и 2028 г. Пробите, херметично изолирани в система "контейнер в контейнера", могат да бъдат донесени на Земята в началото на 2030 г.

Проектът за въздействие върху околната среда на Програмата за връщане на проби от Червената планета (MSR), е планирано да бъде публикуван за обществено обсъждане по-късно тази година. /БГНЕС