НАСА отлага изстрелването на първата мисия до Луната от 50 години насам

Течове на гориво принудиха НАСА да отложи изстрелването на новата си гигантска ракета Space Launch System (SLS) за тестов полет до Луната без екипаж.

Следващият опит за изстрелване ще се състои най-рано в петък (2 септември).

БГНЕС припомня, че мисията "Артемида 1" е изпитателен полет от огромно значение. При изстрелването, което първоначално беше планирано за понеделник по време на двучасов прозорец, започващ в 08:33 ч. местно време (14:33 ч. централноевропейско време), безпилотен модул "Орион" ще бъде изведен в орбита около Луната, преди да се върне на Земята 42 дни по-късно.

Мисиите на "Артемида" бяха съпътствани от закъснения и технически неизправности, така че изстрелването днес беше под голямо напрежение.

Разходите за "Артемида 1" достигнаха 4 млрд. долара (4 млрд. евро), а цялата програма ще струва на НАСА поне 93 млрд. долара (93 млрд. евро), докато астронавтите отново кацнат на Луната.

"Това е изпитателен полет и той не е лишен от риск. Анализирали сме риска по възможно най-добре", заяви Боб Кабана, заместник-администратор на НАСА, преди изстрелването.

"Но ние натоварваме "Орион" отвъд това, за което всъщност е проектиран. В подготовка за изпращането му до Луната с екипаж и искаме да сме сигурни, че ще работи абсолютно перфектно, когато го направим, и че разбираме всички рискове. Ще научим много от този изпитателен полет". /БГНЕС, Евронюз

Тагове: