НАСА прекрати договора си с Илон Мъск заради Джеф Безос

Американското Национално управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство /НАСА/ се съгласи временно да преустанови договора за разработване на първия частен комерсиален апарат за спускане на двама американски астронавти на Луната.

Компанията на Илон Мъск спечели договор с НАСА на стойност 2.9 милиарда долара, а това, което се изисква от нея, е да създаде пилотиран спускаем апарат, който да осъществи първите мисии до Луната от 1972 г. насам.

Решението за избор на компанията на Мъск не изненада никого, защото тя отдавна си сътрудничи с НАСА, последния път от които бе преди няколко месеца, когато трима астронавти стигнаха до МКС на борда на частната Falcon 9. Американската космическа агенция обясни решението си с ограничени финансови средства, както и с факта, че предложението на Мъск е най-изгодно. Blue Origin и Dynetics са подали жалба до надзорния орган на Конгреса и са прекратили договора до приключване на производството. Двете жалби срещу Мъск бяха отхвърлени в началото на юли.

Компанията на Джеф Безос - Blue Origin, твърди, че НАСА неправилно е оценила предложението за изграждане на модула. Компанията уведоми съдията, че ще иска спиране на договора, докато се разглежда делото.

Във вторник генералният инспектор на НАСА Пол Мартин заяви, че кацането на астронавти на Луната през 2024 г. не е възможно поради по-специалните изисквания за изработка на скафандрите на космонавтите. /БГНЕС