Населението на Китай ще намалява и през 2023 г.

Намаляването на населението на Китай ще се ускори през 2023 г., сочат официални данни, като по този начин ще се удължи низходящата тенденция след повече от шест десетилетия на растеж, докато страната се бори с надвисналата демографска криза.


Някога най-многолюдната страна в света, Китай беше изпреварен от Индия миналата година, като сега Пекин се опитва да стимулира спадащата раждаемост чрез субсидии и пропаганда за насърчаване на раждаемостта.

"Към края на 2023 г. населението на страната е 1 409,67 млн. души, което е с 2,08 млн. души по-малко в сравнение с това в края на 2022 г.", заяви Националното статистическо бюро на Пекин (НСБ).

Миналогодишният спад е повече от два пъти по-голям от спада, отчетен за 2022 г., когато страната е загубила 850 000 души, тъй като населението ѝ се е свило за първи път от 1960 г. насам.

"През 2023 г. броят на ражданията е бил 9,02 млн. с коефициент на раждаемост 6,39 на хиляда", заяви НБС, което е спад спрямо 9,56 млн. раждания през 2022 г.

През 2016 г. Китай прекрати строгата си "политика на едно дете", наложена през 80-те години на миналия век поради опасения от свръхпренаселеност, а през 2021 г. започна да разрешава на двойките да имат по три деца.

Но това не успя да обърне демографския срив в страната, която отдавна разчита на огромната си работна сила като двигател на икономическия растеж.

Мнозина обвиняват за намаляването на раждаемостта нарастващите разходи за живот, както и нарастващия брой жени, които започват работа и се стремят към висше образование.

"Тенденцията за намаляване на населението на Китай е невъзможно да се обърне", казва Хе Яфу, независим китайски демограф, пред АФП.

"Дори и да се насърчи раждаемостта, не е възможно коефициентът на плодовитост в Китай да се повиши до нивото на заместване на населението, защото сега младото поколение е променило из основи концепцията си за раждаемостта и като цяло не желае да има повече деца", каза Хе.

За да отложи икономическата криза, тъй като броят на възрастните в трудоспособна възраст намалява, той заяви, че правителството трябва да въведе повече стимули, включително субсидии за отглеждане на деца, "да развие универсални услуги за грижи за деца и да увеличи броя на децата под тригодишна възраст, които постъпват в детски градини"./БГНЕС