Насер Селмани: Заев и Мицкоски обединиха сили с Вучич

Споразумението за отлагане на преброяването за септември най-малко има нещо общо със самото преброяване и желанието за справяне с пандемията.

Правителствата на ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ, с ДСИ като патерица, в продължение на 20 години показаха, че не са в състояние да проведат преброяване и само поради неспособността си те една година вече не могат да набавят ваксини! Ако се бяха погрижили за гражданите, нямаше да им позволят да отидат в Сърбия като жалки хорица за ваксинации.

Сигурен съм, че споразумението е рисковано за страната и гражданите, защото е плод на трима отчаяни политици, които, желаейки да избегнат неизбежната политическа съдба, са готови да заложат бъдещето на гражданите. Заев знае, че е отписан, Мицко не го включват в сметките, а Ахмети е наясно, че има резервиран еднопосочен билет за Хага!

Първо, тримата се споразумяха за връщане на пленената държава, която никога не е преставала да съществува, и за прекратяване на европейската интеграция на страната, която вече е на изкуствено дишане, тъй като правителството на Заев не е постигнало почти нищо от спешната реформа на приоритетите на Прибе. Споразумението означава амнистия за Миалков, Камчев и техните най-верни слуги, както и блокада на съдебната реформа и борбата с корупцията и организираната престъпност. След това споразумение ще се засили само престъпната общност, а не държавата, нито гражданите.

Второ, дуетът Заев и Мицкоски с Ахмети, като резервна гума, реши да скъса с България и по този начин да отдалечат страната от ЕС. Самите те подписаха споразумение, в което признаха, че имат обща история с България и сега действат налудничаво. Те не се интересуват от историята, а да запазят откраднатите пари и да създадат схема за още по-голям грабеж в бъдеще, а от друга страна ще продават демагогията, че не даваме Гоце! Идеята им е никога да не започнат преговори с ЕС, защото само така ще продължи общото грабене!

Трето, Заев и Мицко, с това споразумение открито се свързаха с по-големия си брат Александър Вучич, който е изразител на руската и китайската политика на Балканите. В миналото сръбската политика винаги е разигравала картата с дестабилизацията на Македония, когато има проблеми с Косово или в отношенията със Запада. През 1999 г., когато бомби падаха върху Сърбия, в Скопие, а не в Белград, горя американското посолство. Заев и Мицко ще опитат нещо подобно, ако им се удаде.

Четвърто, Заев и Мицко, както и Вучич, бяха разстроени от убедителната победа на Албин Курти в Косово. Курти зрелищно осуети идеята на Вучич за размяна на територии и го постави пред дилема или да признае Косово, или да прекъсне връзките си с Брюксел и Вашингтон. Трети вариант няма. Но победата на Курти също разстрои и пленената държава в Северна Македония, представлявана от Заев и Мицкоски. Те знаят, че ще бъде невъзможно да пазят гърба на Ахмети преди нападение на Курти, което със сигурност по един или друг начин ще окаже влияние върху политическата организация на албанците тук. Пленената държава знае, че Курти е неудобен, не могат да да го подкупят с оферти.

И пето, македонският политически дует проявява смелост да оспори американската и германската политика на Балканите, не заради интересите на страната, а само заради своите корумпирани, престъпни интереси! Т.е. са били обиждани като изоставено момиче, не са им дали ваксини, а отделно са им върнали ръководител на военната мисия в Брюксел, плюс червен картон за Фръчковски от Вашингтон! Уважение към смелостта, но прекалената смелост е най-голямата глупост! И все пак ще си платят за това! Както и ние, поради нашето невежество! /БГНЕС

------------

Насер Селмани е един от най-известните македонски публицисти. Той беше дългогодишен председател на Сдружението на журналистите на Македония. В момента е главен редактор на авторитетния сайт zoom.mk.