Наши ортопеди премахнаха 17 см бедрена кост с тумор, за да спасят живота на 12-годишно момче

Д-р Кирчо Патриков от Специализираната болница за активно лечение по ортопедия "Проф. Бойчо Бойчев" прави за първи път подмяна на става без чуждестранен инструктор, предава репортер на БГНЕС.

Д-р Кирчо Патриков е ортопед травматолог в Специализираната болница за активно лечение по ортопедия "Проф. Бойчо Бойчев" в Горна баня

Пациентът е 12-годишният Мустафа, който през декември 2018 година е диагностициран със Сарком на Юинг. Момчето се подлага на химиотерапия в пловдивската хематология. От там го изпращат в ортопедията в Горна Баня в София, където на 21 май д-р Патриков му прави операция.

По време на интервенцията, д-р Патриков и екипът му отстраняват 17 сантиметра от бедрената кост на момчето. Целта е 10-сантиметровият тумор да бъде премахнат и Мустафа да бъде излекуван от коварната болест като същевременно бъде запазена и функционалността на крака му и той да може да води нормален начин на живот.

„Това е една сложна реконструкция. Касае се за изкуствена коленна става, която е изработена индивидуално и съобразно размерите на костите на детето. Костният тумор беше премахнат през коленната става и беше заменена с ендопротеза, произведена в Германия”, заяви д-р Патриков.

Другото уникално нещо в тази става е, че тя може да нараства като по този начин оперираният крак няма да остане по-къс от здравия.

„Тя е модулна протеза и вътре в нея има двигател, който осигурява удължаване на крайника на пациента, така че да растат и двата крака синхронно. Тази кост нараства от горния и долния край. Тя има модули. В една от частите на протезите е вмъкната в друга. В първата има поставен двигател и когато се пуснат импулси, той се задейства и удължава горната част на протезата спрямо долния край на протезата”, обясни докторът и добави, че тези импулси се пускат с помощта на специален апарат.

Той добави, че за нарастването на ставата с 1 мм е необходимо всеки ден да се пускат по 30 импулса, като въпросната протеза може да се удължи с 5 см и добави, че протезата струва 70 000 лева.

Попитан дали до края на живота си може да остане с тази става, д-р Патриков обясни, че тя е временна, защото в момента младежът все още расте. „Когато спре костният растеж, ще му бъде направена нова операция, за да му бъде поставена нова постоянна протеза”, поясни той.

Майката на Мустафа Лейля Митева благодари на лекарите и каза, че вярата в Бога й е давала сили да продължи и да вярва, че всичко ще се оправи. „Решихме да дойдем тук и да направим тази операция. Имах притеснение, че нещата може и да не се случат, но вече съм спокойна. Всичко мина успешно, докторите са добри”, каза тя.

Попитана защо не в чужбина, майката каза, че са били изпратени директно в ортопедията в Горна баня, а те самите не са мислили за лечение зад граница. „От тук насетне следват още химиотерапии до декември”, уточни Митева.

Мустафа каза, че му липсват училището в Харманли и се надявам скоро да се завърне в клас. „Любимият ми предмет е рисуване. Като бях малък мечтаех да стана художник, а сега искам да стана комедиен актьор”, каза младежът. /БГНЕС