Насилието над жени у дома или на работа – най-често от ревност

Всяка четвърта жена в България е подложена на насилие в ежедневието и дома си. През 2018 година над 1500 български жени и деца са били жертви на насилие. За сравнение през 2017 година са 1300, предаде репортер на БГНЕС.

За последните четири години (вкл. настоящата) броят на убитите представителки на нежния пол е почти сто. Техният брой може и да е повече, тъй като има и такива, които не са идентифицирани като жертви на домашно насилие, отбелязват в доклад от фондация „Анимус”.

НАСИЛИЕ ОТ РЕВНОСТ

Домашното насилие е един от най-големите проблеми у нас. Ревността е най-честият мотив.

Всеки трети човек у нас е ставал свидетел или познава някой, който страда или е бил малтретиран в дома си. Мъже също стават жертва на домашно насилие и тормоз.

РЪСТ НА УБИЙСТВАТА

През последните три години с 50% са се увеличили убийствата на жени, извършени от съпрузи, партньори и близки роднини, сочи доклад на МВР от началото на тази година. През 2016 година те са 22, за 2017 г. - 27, през 2018 г. - 33 жени. От началото на 2019 година живота си изгубиха 7 жени, а други бяха жестоко пребити.

Справка от 7 окръжни съдилища показва, че над 90% от случаите убийствата на жени са извършени от мъже, като при две трети от убийствата са извършени в дома на жертвата.

БИЧ ЗА ЖЕНИТЕ В ЕВРОПА

Агресията срещу нежния пол е шокираща и в Европа. Само от началото на годината във Франция са убити над 100 жени. В други европейски страни хрониката отчита, че най-често престъплението или сексуалния тормоз е на работното място.

СПЕШЕН ЗОВ ЗА ПРОМЯНА

Промяната на ужасната ежедневна реалност за хиляди жени в България и по света изисква твърди и решителни мерки, апелират организациите за правата на човека. Според правозащитниците, за да бъде постигната промяна, е необходимо да се изгради основа, чиито фундаменти са солидарност, морал, уважение и на пълна равнопоставеност на половете не само в обществената сфера, но и в дома!

Спешните мерки срещу насилието над жени са крайно наложителни. В тази връзка за поредна година организации и институции инициират различни кампании. Омбудсманът Диана Ковачева, която свиква тематична дискусия на 25 ноември, а фасадата на институцията – светва в оранжево – в подкрепа на кампанията „Зонта казва НЕ”, която се провежда всяка година.

Също на 25 ноември феминистки организации и колективи организират протест на площад „Независимост“ под надслов „Докато има насилие, борбата продължава“.

Международният ден за елиминиране на насилието срещу жените – 25 ноември е обявен с Резолюция на Общото събрание на ООН на 17 декември 1999 г., но активистки от различни организации го отбелязват още от 1981 г. Тази дата води началото си от жестокото убийство през 1961 г. на трите сестри Мирабал - политически активистки в Доминиканската република, убити по заповед на диктатора Рафаел Трухильо (1930-1961). /БГНЕС