Насимо: Изкушенията са мощна енергия, искам човек да открие реалното

Изкушението ни дава обещание за нещо по-добро, но накрая вместо щастие и наслада получаваме страдание. Искам човек да стигне до отговора що е то реално, а апелът е да сме осъзнати за изборите и действията си.

Това заяви пред БГНЕС Станислав Трифонов – Насимо (Nasimo), който чрез седмата си самостоятелна изложба под заглавие „Вечерята” („The Supper“) поднася своя мироглед за смисъла на живота и свободата на духа, преминавайки през призмата на изкушенията, които са ежеминутно част от нашия съвременен начин на живот.

Домакин на събитието е галерия „Нирвана”, която в продължение на един месец ще посреща посетители на изложбата, чието откриване предстои на 21 септември.

Реализирането на проекта отнема на Насимо пет години по време, на които авторът преминава през състояния на духа и търсения, които го карат да намира отговори на дълбоки философски въпроси относно това, кое е илюзия и кое е реалност. Темата за изкушението е вплетена в 14 строго концептуални платна и едно, което е допълнително.

Главната композиция е интерпретация на „Тайната вечеря” на Филип де Шампейн, която е близка до библейската, но абсолютно изкривена и комуникира със съвременния свят и съвременния човек.

Лого на изложбата е двойно захапана червена ябълка, която е символ на изкушението, греха и на знанието. Същата ябълка, променила съдбата на Адам и Ева, Исак Нютон и Снежанка, получава още един шанс да бъде опитана този път – от нас.

Всяка от картините е получила своята специална звукова интерпретация от Иван Шопов – художник, музикант, композитор, естет и иноватор. За първи път се прави подобно пътешествие на изобразително и звуково изкуство вплетени в едно.

Посредством музиката си Иван Шопов наслагва втори слой илюзия, която е в основата на всяко изкуството, за да се потопим още по-надълбоко в самото произведение. Целта на авторите е да представят реалността чрез тази илюзия. Под всяка картина ще има QR код, с който хората ще могат и да чуят съответната творба.

Участие в експозицията ще вземе и SuperS4upen или Оги Костовски, който е режисьор със силно изразен стил. Той ще представи, чрез видео своята интерпретация на „Вечерята”.

На снимката: Иван Шопов и Станислав Трифонов – Насимо

Изкушението създава илюзия, дава ни обещание за нещо по-добро, но в крайна сметка получаваме обратното, особено в този свят, в който живеем – изпълнен с реклами, предизвикателства и изкушения. Но вместо щастие и наслада накрая получаваме страдание, разсъждава Насимо и продължи: Всичко е въпрос на съзнание, да разберем, че материята и материалният свят имат ограничения и ако разберем как да работим в тези ограничения можем да получим свободата, която ще ни даде осъзнаването.

Апелът на самата изложбата е да сме осъзнати за изборите и за действията си. Да се изправим срещу изкушенията смело, но да не се потапяме на дълбоко в тях, да се научим да ги използваме, защото те са една мощна енергия. Сексуалната енергия например е най-мощната енергия, която може да ни повлече много надолу, ако се използва неправилно, но в същото време може да ни издигне до невероятни височини, отново е въпрос на това, как я използваме, сподели още Насимо.

Всеки, който търси отговори и е готов да приеме предизвикателството да бъде изкушен по всякакви възможни начини или да застане срещу своите слабости – да заповяда на 21 септември от 19.00 часа в галерия „Нирвана” на ул. Ангел Кънчев 17. Изложбата ще продължи до 21 октомври. /БГНЕС