Насимо: Изкуството възпитава добродетели

Изкуството възпитава добродетели. Това е начинът, по който можем да променим мирогледа си към една доста по-благоприятна среда за цялото общество. С тази мисия се занимава Фондация Fine Graff Art, която изрисува фасадите на училищата из страната и по този начин вдъхновява децата ни, предаде репортер на БГНЕС.


„Установихме, че има голяма нужда да има повече изкуство в средата, в която децата ни пребивават в по-голямата част от деня, защото то вдъхновява и развива усет, вкус към естетиката, който малко липсва в нашата страна“, заяви пред БГНЕС основателят на Fine Graff Art и известен стрийт арт художник Станислав Трифонов-Насимо.

Той обясни как е стартирала фондацията. „Преди няколко месеца успяхме да направим Фондацията, защото решихме да помагаме на училищата, които нямат нужните бюджети, но имат желание стените им да бъдат обрисувани“, каза основателят на проекта.


Парите от продажбата на репродукциите на художниците, които участват във фондацията, се даряват и с тях финансират изрисуването на колкото се може повече училища в страната. „Същевременно даваме и повече работа за българските стенописци да се развиват в България. Целта е да направим нещо добро за цялото общество“, обясни Насимо.

Зад платформата Fine Graff Art стоят и творците Николай Ангелов-Гари, Елисавета Ангелова, Иван Шопов, Димитър Йотов, Камен Бонев, Миленист и Светлозар Янков-Све.


„Намирам удовлетвореност в тази наша мисия и цел, да облагородим толкова много пространства в България, че хората да гледат по друг начин на изкуството“, заяви художникът Светлозар Янков-Све.

Камен Бонев, пък чиито творби са излагани в Лувъра, Капри, Виена, Рим и десетки други градове по света, заяви, че целта на работата им е изкуството да излезе от ателието. „Рядко младите хора посещават изложби, а по този начин ще могат да запалят страстта си към това изкуство срещайки се с него пряко в училищата“, обясни известният художник. Камен Бонев сподели, че в програмата имат заложени разговори с учениците и родителите, в които да се обсъждат детайли, свързани с изкуството и по този начин и те да получават информация колко е важно това както за децата им, така и за тях.


Следващият проект на Фондацията ще бъде обрисуването на училище СУУУС проф. Дечо Денев, чиито стени ще придобият светлината на изкуството. „Изключително много ни радва възможността да срещнем сърцати хора, които са отворени към изкуството, към нашата идея и много години ние се опитваме да намерим такива. Сега за нас е истинско чудо и щастие, че успяхме да срещнем този екип, който е готов да реализира и чудесния проект“, това заяви за БГНЕС директорът на училището Севдалина Джонгарска.

Училището е и по-специално, защото е първото на Балканския полуостров насочено към деца с увреден слух. „Изключително много се надяваме учениците да бъдат въвлечени в процеса на творене, защото това са деца, при които загубата на слух води до развитието на друга сензитивност, която позволява внимание към детайла, интерес към визуалния вид изкуства, които компенсират загубата на слуха. Те имат изключително голям интерес както към рисуването, така и към работата с друг вид изкуство и са отворени към красивото в живота“, обясни Севдалина Джонгарска.


Фокус върху децата постав и координаторката на фондацията Айлин Етемова. „Идеята ни е, докато протича процесът при рисуване на стенопис, да намерим децата, които имат афинитет към това изкуство, за да бъдат част от него, защото всички деца се раждат креативни, но много често не успяваме да намерим път към тази наша креативност. По този начин смятаме, че това е нашият инструмент, с който можем да помогнем на децата да преоткрият този свой талант“, поясни Етемова.

Тя обясни, че фондацията работи основно с държавни училища, детски градини и читалища, като финансирането се осъществява чрез дарения. „Имаме срещи с бизнеси, които се виждат съпричастни и се припознават в каузата ни. Всеки, който иска да се включи в това може да избере от нашата платформа Fine Grafft Art принт и да насочи средствата от този принт към определеното училище“, уточни Айлин Етемова.


Димитър Йотов, който е един от прекрасните творци, стоящи зад каузата, добави, че занапред е планувано обрисуването на още много училища, а запитвания вече има. „Всички прегръщат идеята, която и ние прегръщаме като художници. Въпрос на време е всичко да се случи максимално бързо и красиво“, обясни Йотов. /БГНЕС