NASIMO – талант и автентичност в “182g” и предстояща изложба

Думите, с които може да се опише съвременната емблема на визуалните изкуства в България, а и в световен мащаб, са много. Безкомпромисен професионалист и мечтател, творец и философ, вдъхновение и компас за стрийт арт художници.

Маестро Йордан Камджалов го нарича истински артист, стремящ се да дарява на хората красота, вдъхновение и надежда, чрез своята честност, сила и духовна светлина.

Насимо на откриването на изложбата "The Supper" 14 изкушения. @БГНЕС/Архив

Хвърковатата фраза „Имената на глупците висят по стените“ е произнасяна многократно от бабата на Насимо в ранна младежка възраст, когато за първи път се запознава с графитите. Тези думи придобиват съвсем различно звучене години по-късно, когато легендарният татуист, Джон The Dutch Men вижда подписа, NASIMO на изрисуваната от него стена разположена на 6-та улица във Ванкувър, Канада. Първата самостоятелна изложба Scratching Instinct през 2009г. събира тълпи с желаещи да посетят Gallery 1908 в София. В последствие гостува именно във Ванкувър и става причина за това запознанство.

Година по-късно представя изложбата си Love You, в която е заложена темата за социална ангажираност. В творбите се долавят първи нотки на промяна и пробуждане. С този проект става част от артистите на East Meet East в лондонската Forman’s Smokehouse Gallery.

Следва период на участия в международни фестивали, които предоставят пространство за графити изкуството. Освен по стените таланта и визията за графити изкуството, Насимо илюстрира и в първата си книга Napalm Graffix, която е издадена през 2007г. Част от работата му се появява и на корицата на книгата Graffiti World, която е наречена Библия за графити и обединява стрийт арт изкуството на пет континента.

Стилът му запазва някои от основните си характеристики, но еволюира естествено, следвайки новите и по-сериозни тематики. Симбиозата между съвременното графити изкуство и класическото изящно изкуство, той нарича с името Finе Graff Art.

През 2019 г. представя книгата 25 Years of Nasimo: Sketchbook по време на шестата си самостоятелна изложба Life is a Study. В книгата описва етапите, през които е преминал живота му през тези 25 години и емблематични моменти, които дават насока на творчеството му. Изложбата отново се радва на рекордна посещаемост.

Кадър от шестата самостоятелна изложба на артиста „Life is a Study” @БГНЕС/Архив

Разтърсваща заспалите умове на нас съвременните хора се оказва последната му изложба The Supper, където темата за изкушенията, ценностите, измислените герои и самозабравата ни като човечество лъсва на платната по стените на галерия Нирвана в София през 2022 г.

Вдигаме поглед към настоящия момент и се задава заглавието „182 грама“ интерактивна изложба на Nasimo & TE27AFORMERS, дата на откриването е 15 декември Narrativa Gallery - Велико Търново.

Кадър седмата самостоятелна изложба на графити артиста "The Supper" 14 изкушения. @БГНЕС/Архив

Какво ли е подготвил този път и какви са тези 182 грама? Единствената подсказка, която Насимо дава относно предстоящото събитие е, че ще се потопим в света на съвременната дрога и оставя всички други въпроси без отговор. Коя от всички дроги е съвременната? В каква материя ще се потопи съзнанието ни и готови ли сме за това? Колко пристрастяващи са тези 182 грама и как да се спасим от тях? Ако човешката душа тежи 21 грама, колко души са събрани в тези 182?

С усмивка на лице и изражение на човек, който знае всички отговори на възникналите питанките в главите, просто подхвърля въпроса: „Какво тежи 182 грама?“ Мистериозното съдържание на предстоящата изложба, ще бъде разкрита чрез таланта и автентичността на автора, пред посетителите на изложбата във Велико Търново от 15 декември 2023 г. до 15 януари 2024 г..

Думата талант има две значения. Едното е това, за което всички се досещаме, дарба. Другото значение е антична мерна единица за тегло. „182 грама“ съчетава и двете значения под един покрив, а в конкретния случай - интерактивна изложба. /БГНЕС