Наско от БТР: Рок музиката продължава да e бунт срещу неправдата

„Музиката ни даде всичко, тя е нашият живот!”, заяви в интервю за БГНЕС вокалистът на българската рок група Б.Т.Р. Атанас Пенев.

Наско, както е познат на публиката от над 20 години, разказа за новия албум на групата, чието официално представяне предстои на 13 ноември в Зала 1 на НДК.

„Ние не сме фаталисти, това е един концерт-премиера на 13-ия албум на Б.Т.Р., в който ще го изсвирим почти целия. За хората вече има две познати песни: „Пъзел“ и „Не за мен“, сподели фронтменът.

За да изправят публиката на крака, рокаджиите ще разчитат на много свои приятели, които ще излязат заедно с тях на сцената като гост-музиканти: Кирил Маричков, Валди Тотев, Камен Донев, група „Ахат“, Иван Лечев, Димитър Поликов, Александър Филчев и Ясен Велчев.

„Ние сме приятели от много години, със сигурност ще се забавляваме - приятели, на които можем да разчитаме. Придават своя чар на музицирането, това е най-важното“, сподели още Наско.

„Не за мен“ – песен за стойностните неща в живота

„След като направихме песента някак си логично дойде идеята Кирил Маричков и Валди Тотев да пеят в нея. Веднага им звъннахме и те слава Богу приеха, за наше удоволствие и гордост“, разказа музикантът за един от новите хитове. „След като общувахме с Кирил Маричков за песента, той каза: „Тя е за нещата, които не могат да се купят с пари – за слънцето, за въздуха, за любовта“. Може би времето е такова, по-особено, в което си даваме сметка, че материалните неща не могат да ни радват толкова, колкото да се срещаш с приятели, да си сред семейството си. В нашия случай и групата, без която не можем да дишаме“, допълни още Наско.

„Пъзел” – песента като шамар

„Хубав шамар е песента. Аз така я определям, защото звученето е много експресивно, много бързо, влиза ярко от самото си начало“, смята Наско за друг от синглите в албума, който носи същото име. „Много твърда песен, на живо звучи и още по-твърдо, но се приема добре“.

На въпроса какво е дала музиката на него и членовете от групата през всички тези години присъствие на рок сцената, музикантът отговори без да се замисли – „Много лесен въпрос. Всичко! Наистина всичко“. А след това допълни: „Не го казвам случайно. За мен, а съм сигурен и за колегите, от мига, в който осъзнах, че това е моето нещо, моят живот се нареди. Аз се успокоих, че не трябва да се занимавам с нещо друго, за да се изхранвам, а музиката да ми бъде като хоби. Музиката ми дала много неща, покрай музиката се запознах и с жена ми. Музиката ми е дала всичко“.

Освен да дава, музиката и отнема, а едно от нещата със сигурност е свободното време.

„Лишавали сме се от различни неща, но когато си решил, че музиката е твоят живот, особено като млад, не си даваш сметка, че не спиш, че трябва да пътуваш дълго време, че трябва да репетираш много часове. Имали сме случаи, в които репетираме буквално цял ден. Някои неща не ги приемаме като лишения – те са част от израстването на един музикант. Хубаво е да минеш тези стъпки, когато си млад, защото не си даваш изцяло сметка колко тежко е било“, спомня си Наско.

За трудните дни на пандемия той сподели: „Това лято беше много по-добро от предното. Хората бяха зажаднели за концерт, но не само, също за театър, опера и всички други мероприятия, които дават душевна храна. Не може само през телевизора и компютъра, макар и да е на живо. Да отидеш с хора, където заедно с тях да съпреживееш един чудесен момент. Досегът с публиката е незаменим. Казвам го не само като музикант, но и като човек, който също ходи на концерти и театър. Надявам се тази зима да е малко по-лека от предишната. Капацитетът на залите остава на 50%, надявам се да остане така, защото ни дава една малка вратичка. Чисто финансово така си на ръба просто да си платиш задълженията към залата, озвучаването и екипа. За теб не остава нищо, но дори и така да е, добре е да излезем на живо, за да сме близко до публиката. Заради самата музика“.

За добре свършената работа и чувството на удовлетвореност през годините говори фактът, че цели 14 песни на групата са влезли в различни учебници по музика. „Страхувам се да не прозвучи самохвално. Това е едно признание за това, че не си сбъркал в посоката, в която вървиш. Дори след 20 и повече години все още спазваме правилата, които си наложихме в самото начало – да правим музика, която на нас ни харесва, без да се съобразяваме с нищо, както и текстовете винаги да казват нещо. За любов или за нещо друго – рок музиката е бунтарство срещу неправдите и лошите неща в живота ни. Винаги сме се опитвали да ги спазваме. Мисля, че в този албум също имаме такива попадения“, разказа още вокалистът на Б.Т.Р. /БГНЕС