Наследник на жертва и наследник на генерал от ДС във възможен двубой за София

На местните избори по-късно тази есен може да се състои двубой между наследник на жертва и наследник на генерал от Държавна сигурност, ако срещу кандидата на ПП-ДБ Васил Терзиев се изправи настоящият председател на Столичния общински съвет Георги Георгиев.

ГЕРБ все още не са издигнали своя номинация за кмет. Знае се, че това е последният мандат на настоящия градоначалник Йорданка Фандъкова, която вчера заяви, че в началото на септември ще стане ясно името на кандидата на партията на Бойко Борисов.

Една от възможните кандидатури е тази на Георги Георгиев, който в момента работи на терен по различни инициативи. Те започват от опазването на недвижимото културно наследство – като емблематични столични сгради, които се реставрират, за да се превърна в културни центрове, до това софиянци да могат да вървят по улиците без да се пребиват, като за целта се подменя тротоарната настилка.

Интересното е, че Георгиев е наследник на семейство, репресирано от органите на комунистическата Държавна сигурност. Братът на неговия дядо е Михаил Иванов, който е лежал 3 години в концлагера „Белене“ заради участието си в горянското движение. Той е осъден заедно с Тодор Кавалджиев, който беше вицепрезидент на България. Това го прави пълна противоположност на прицелилия се в десния електорат син и внук на високопоставени генерали от ДС Васил Терзиев, който е издигнат от ПП-ДБ.

Васил Терзиев е кръстен на своя дядо генерал-лейтенант Васил Терзиев, който от 1952 до 1972 година е неизменен ръководител на Трето управление на ДС – ВКР. Това са годините, в които репресивната комунистическа машина затрива съдбата на много доблестни българи, които по една или друга причина не приемат да служат на безродните български слуги на Кремъл.

Затова, че генерал Терзиев активно е участвал в подобен тип античовешки мероприятия говорят неговите доклади за участието на България в потушаването на „Пражката пролет“ през 1968 г. От тях става ясно, че като ръководител на контраразузнаването той е следял много внимателно за настроенията и поведението на българските военни и тези, които под някаква форма не са били съгласни, са „отстранявани“.

Така че, ако Георги Георгиев бъде номинацията за кмет, на него ще му предстои не само битка за настоящето и бъдещето, свързано с модернизацията на нашата столица, но и за миналото. Това ще бъде и морален сблъсък и избирателите, които се определят като десни и противници на комунистите и техните зловещи тайни служби, ще трябва да направят много правилен избор. Всъщност, този избор е много ясен! Ако искаме да продължим да бъдем демократично общество, не трябва да реабилитираме мъчителите. /БГНЕС