Наследникът на Гоце Делчев: Мултиперспективност в медицината означава да няма жив човек

Ако лекарите работеха, както работят скопските историчари, нямаше да остане жив човек. Това заяви в интервю за БГНЕС диригентът Христо Христов. Той е правнук на брата на Гоце Делчев Христо, който е единственият оцелял мъжки наследник.

Днес се навършват 150 години от рождението на водача на българското национално освободително движение в Македония и Одринска Тракия Георги /Гоце/ Делчев.

Неговият наследник категорично се обяви срещу фалшификацията и подмяната на българската история. Той не приема и така наречената „мултиперспективност“, за която толкова много настояват така наречените историци в РС Македония. Това е явление, според което, всеки може да си тълкува както си поиска дадено исторически събития или личност без да взима под предвид историческите факти и извори.

„Лекарите, ако работеха както тези историчари, щеше ли да остане жив човек“, попита Христо Христов и добави:

„На това трябва да му се сложи край. Имам предвид фразите, които чувам от онази страна, които никой не ме е учил, нито съм ги чувал, нито мога да ги възприема с моя 60-годишен житейски опит. Става дума за така наречената мултиперспективност. Според нея всеки има правото да казва каквото иска. Било мултиперспективно, но това не е вярно!“, подчерта наследникът на Гоце Делчев.

Христо Христов е класически музикант и диригент.

„Винаги съм си мислил, че в моята професия интерпретацията е най-важното нещо. Трябва да познаваш оригинала и от тук нататък да бъдеш достатъчно откровен, да бъдеш верен към автора и да го представиш. При всички случаи това е твоя интерпретация. Но наблюдавайки историческите разпри, започва да ми се струва, че моята професия е много по-точна, отколкото историята. Мислех си, че историята е много по-точно нещо“, каза той и отново повтори, че на бялото не трябва да се казва черно.

Интересуваме се как е запомнен Гоце Делчев в неговото семейство.

„В нашия род за Гоце Делчев се е говорило като за най-културния и милия човек, изключително принципен. Той е бил любимец на много хора, имал е много последователи. Много сълзи са изплакани по него. От четирима братя трима са убити, което е огромна трагедия“, каза пред БГНЕС Христо Христов, правнук на единствения оцелял брат на Гоце Делчев. /БГНЕС