Наследникът на Талеви и Шапкареви: Прекръстването на умрели в РСМ е светотатство

Да се променя българската идентичност на вече починали хора, както се прави в РС Македония, е абсолютно светотатство и богохулство. Това заяви в интервю за БГНЕС юристът Любомир Талев, който е пряк потомък на големия деец на Българското Възраждане в Македония Кузман Шапкарев и близък родственик на писателя Димитър Талев.

„Категорично не е правилно да се променя българската идентичност на вече починали хора от Македония. Последните думи на моя прапрадядо Кузман Шапкарев, който предвижда какви времена ще настъпят, са били: „Мили мои, пазете българщината в Македония!“. Малко по-рано заявява: „Ние, македонските славяни българи сме и такива желаем да си останем. Чужди кумове да ни прекръщават не искаме. Да се прекръщават умрели е абсолютно светотатство и богохулство“, подчерта Любомир Талев.

Той оценява като едно добро начало включването на българите в Конституцията на РСМ.

„Но това е само началото. Всички знаем, че тоталитарните държави са имали много демократични Конституции и са прокламирали защита на човешките ценности. Но ако тези ценности не се отстояват във всекидневната практика, няма да сме постигнали нищо“, предупреди Талев.

За него е абсолютно задължително да се престане с езика на омразата срещу България и всичко българско, който се насажда на децата в РСМ от най-ранна детска възраст с образователната система, където българите са наречени фашисти и фашистки окупатори. „Трябва да се започне от там и след това да се премине към изкореняването на всички онези системни прояви на насилие спрямо българите със запазено самосъзнание, които очевидно се подкрепят и неглижират от властите в Скопие. Трябва да се осигурят и изкоренят организираните на държавно ниво посегателства срещу българщината“, добави юристът, имайки предвид унищожаването на българските културни паметници.

„Едва тогава ще можем да кажем, че красивите думи, които ще бъдат записани в преамбюла на македонската Конституция, са се превърнали в дела“, добави Любомир Талев.

Според него ключът за разрешаване на спорните въпроси между София и Скопие е „нашите братя в РС Македония да осъзнаят, че тези типично по български хитрувания на дребно няма да минат“.

„Имаме договор за добросъседство, който е сключен през август 2017 г. Той трябва да се изпълнява искрено и добросъвестно. Не искаме невъзможни неща. Не караме тези, на които с измама и сила им е наложена македонската идентичност след 1944 г., да се отричат от нея, ако те искрено се чувстват такива“, посочи Любомир Талев.

„Това, което искаме е да не градят идентичността си върху кражбата на българското историческа наследство и да не преследват тези, за мое щастие, все повече македонски българи, които открито през последните години изразяват своето българско запазено национално съзнание“ , подчерта наследникът на големите български възрожденски родове от Македония Шапкареви и Талеви. /БГНЕС