Наследникът на Вазови: Сърбия вече 150 г. се опитва да окупира Македония

Днес както и преди 100 години наблюдаваме сходни процеси. Отново е актуален Македонският въпрос, стремежът на Сърбия да окупира Македония. Това заяви пред БГНЕС доц. д-р Григорий Вазов, който присъства на представянето на книгата „Хроники на Вазовия род“.

„Ако днес Иван Вазов беше жив щеше да ни каже същото както преди 100 години. Ако отворите и прочетете книгите му ще видите, че ситуацията днес е много сходна с тогавашната. Едно и също се повтаря като народопсихология. Ако отворите Македонския въпрос, който и днес съществува, ако отворите въпроса свързан със Сърбия и Македония, вечният стремеж последните 150 години Сърбия да окупира Македония под всякакви формули. Това става и сега, различни са само нюансите“, сподели наследникът на големия възрожденски род, която освен поета и писателя Иван Вазов е дала генералите Георги и Владимир Вазови, герои от Одрин и Дойран, общественикът Борис Вазов и много други.

Според Григорий Вазов днешната ситуация не трябва да се разглежда единствено през призмата на кризата. „Имаме над 900 милиона лева по-голям приход в държавния бюджет от разходите. Имаме изпълнение за първите девет месеца на годината на 1,8 на държавния бюджет. Аз криза не виждам в момента, има политически амбиции“, категоричен е финансистът.

През 1913 г. Вазов пише стиховете „Па ща си ти“ след като научава за шамара, който сръбският престолонаследник Александър Караджорджевич удря на малко момиче, което на въпроса „Па ща си ти“ /Каква си?/, отговаря: „Българка“

„Много неща ще прочетете в книгата „Хроники на Вазовия род“. Тя е една история на България“, но направена от духовна гледна точка“, каза доц. Григорий Вазов.

Той изрази съжаление, че заради пандемията от коронавирус големите тържества посветени на 170-годишнината от рождението на патриарха на българската литература не се проведоха на 9 юли.

Но изпитва гордост, че „днес в най-тържествената зала на България в БАН, която е най-много напоена с историята и дори с Вазовото присъствие, организираме празник в негова чест“.

Автор на книгата „Хроники на Вазовия род“ е Катя Зографова. Тя е издадена от издателството на Иван Гранитски, което издаде в 10 тома събраните съчинения на Вазов за пръв път от повече от 40 години: "БАН и скромното издателство "Захари Стоянов" поправиха тази несправедливост".

Монографията на Зографова може да бъде представена по следния начин:

„Родът Вазови е умален модел на България, а разказът за него е хроника на победите, пораженията и оцеляването на българина въпреки всички изпитания в многовековната ни история. Родът преживява непосилни времена преди, по време и след Освобождението и особено след 1944, но неизменно се въздига от пепелищата. Съдбата му е сага за вечните ценности и несломимия дух на България“.

На представянето й в БАН освен наследници на славния род присъстваха и много представители на българския духовен и интелектуален елит. Събитието бе почетено и от председателя на Академията Юлиан Ревалски. /БГНЕС