Наследствените бижута на испанската почетна кралица София

Гръцката кралица Фредерика почина на 6 февруари 1981 г. в Мадрид. Единственият й син, Константин II е наследил повечето бижута на гръцката династията когато става крал през 1964 г.

Принцеса Летисия /най-крайната вляво/ с пруската диадема

Тази колекция, подобно на известните испански бижута „Pasar“, която сега се пази от кралица Летисия, се състои от от важен брой скъпоценности, свързани с историята на основния клон на семейството. Бижутата, повечето от които датират от времето на кралица Олга – съпруга на основателя на гръцката кралска династия Георг I /принц на Дания, брат на датския крал, на кралицата на Великобритания Александра и руската императрица Дагмар/, сега се носят от съпругата на Константин II, Анна Мария кралица на Гърция и принцеса на Дания, снаха й Мари-Шантал Милър, а наскоро и от внучката й Олимпия.

Фредерика Хановерска завещава на дъщерите си София и Ирен, оригинални бижута от нейното семейство, Брауншвайг-Прусия, заедно с други със значителна сантиментална стойност. Преглеждаме бижутата, които испанската кралица София получи при смъртта на майка си.

Най-известната е пруската диадема. Тази неокласическа диадема и гръцка линия е сватбеният подарък на кайзер Вилхелм II и императрица Виктория Августа за единствената им дъщеря, принцеса Виктория Луиза Пруска (баба на Доня София по майчина линия), която го подарява на дъщеря си, Фредерика Хановерска по случай брака й с гръцкия крал Павел I. Гръцката кралица го подарява на свой ред на своята първородна дъщеря София, когато се омъжва за Хуан Карлос де Борбон през 1962 г. на тройна церемония в Атина. Нито една от дъщерите им, Елена и Кристина, не избра тази диадема, подарък от майки на дъщери, за техните сватби. Те предпочитаха съответно Марихалар и Флорал.

Това бижу, създадено от берлинските братя Роберт и Луис Кох около 1913 г., е направено от платина и диаманти и е разделено на две ивици, горна с дафинови листа и долна с елински черен меандър. Те са разделени от редица ламели, в центъра на които виси движещ се диамант във форма на сълза. Диадемата е избрана от кралица Летисия да каже „да“ на Фелипе VI на 22 май 2004 г.

В деня на сватбата си с бъдещия крал Павел, състояла се на 9 януари 1938 г. в Атина, Фредерика Хановерска предпочита да се украси с внушителна диамантена диадема, принадлежала на нейната свекърва, София Пруска – сестра на кайзер Вилхелм II и съпруга на гръцкия крал Константин I. Малката булчинска корона на Хановер, диамантена огърлица и кръст на обикновена верижка с диамант и рубинена троица е безценното наследство. Кралица София избра това бижу за кръщенето на първия си внук, Фелипе Хуан Фройлан, на 4 октомври 1998 г. То е вмъкнато сред перлите на късо колие. Комбинация, носена седмица по-рано по време на частната аудиенция, която папа Йоан Павел II дава на кралете във Ватикана. Година по-късно го използва отново в Лондон по време на православното кръщение на Константин Алексий, внук на брат й Константин.

Любимото бижу на Доня София, наследено от майка й е направено със същите скъпоценни камъни. Това е кабошон рубин, поставен в двойна диамантена рамка, увенчана с половин цвете. Кралица Фредерика започва да го използва от самото начало на брака си и го носи на събития, толкова важни като кръщенетата на внуците й Фелипе VI и Павел Гръцки или деня, в който е обявен годежът между София и Хуан Карлос и сватбата на нейния син Константин. с Ана Мария Датска.

Почетната кралица го носи с перлена огърлица, подобно на майка си, на събития, в които общественият живот се преплита с личния живот, например при провъзгласяването на нейния син Фелипе VI за крал през 2014 г., на 70-ия рожден ден на съпруга си през 2008 г. или на сватбата на племенницата си Алексия Гръцка през 1999 г.

Сватбата на принц Николай, син на гръцкия крал Константин II

Кралица София, за да украси тоалета си от „Валентино“ на сватбата на племенника си Павел Гръцки с Мари-Шантал Милър, която се състои в Лондон през 1995 г., избира брошка от нефрит на цветя, която също е принадлежала на майка й.

На сватбата на белгийския принц Филип Сакскобургготски и Матилде, през декември 1999 г., Доня София носи сапфир кабошон, заобиколен от диаманти, като връзка между две перлени колиета и по-малка със същите камъни (вълнообразна диамантена основа, покрита с два сапфира кабошон), завещани й също от майка й. Тази двойка бижута е носена от почетната кралица, откакто е навършила пълнолетие.

Към тези значими бижута на гръцката кралица трябва да добавим чифт копчета за ръкавели с диамант и рубин в стил Арт Деко, които кралица София използва на гала вечери, за да държи лентите за декорация, още чифт клипове от същите материали, но дизайн овална (с тях се появява в последния официален портрет от 2007 г. от Дани Вирджили).

И комплект от четири златни гривни, покрити с чифт камъчета кабошон. Те са любимите бижута на кралица Фредерика ... както и на Доня София. /БГНЕС