„Наследство БГ“ вече изпревари държавата в дигитализацията на културното наследство

В конферентната зала на СУ „Св. Климент Охридски“ се състоя заключителното събитие, свързано с петгодишното съществуване на Центъра за върхови постижения „Наследство БГ“, предаде репортер на БГНЕС. Проектът се изпълнява от дванадесет водещи организации, които са в темелите на националната научна инфраструктура в сферите на “Културните и творческите сектори (архитектура, филми, тв, видео игри и мултимедия), културно наследство, дизайн, включително моден дизайн, фестивали, музика, сценични и визуални изкуства, издателска дейност, радио“. Водещият партньор в консорциума е СУ, а ръководител на проекта чл.-кор. Иван Илчев. Участват още ТУ, НСА, шест института на БАН, НБКМ и РИМ-София.


На събитието присъстваха ректорът на Софийския университет “Св. Климент Охридски“, проф. Георги Вълчев; ректорът на Националната спортна академия “Васил Левски“ проф. Николай Изов; генералния директор на Българското национално радио; членове и директори на институти към Българската академия на науките; директорът на Регионалния исторически музей - София доц. д-р Венета Ханджийска-Янкулова; кметът на Ловеч и много други.

Центърът за върхови постижения “Наследство БГ“ учреди награди, които ще бъдат връчвани ежегодно.

Бе отчетена и научно изследователската дейност на ЦВП. В презентацията си за научните достижения на „Наследство БГ“ координаторът на научноизследователската и развойна дейност проф. д.н. Емануел Мутафов посочи: „Центърът за върхови постижения „Наследство БГ“ е единственият с преимуществено хуманитарен профил на участниците в консорциума и постигането на критерия за обнародване на постигнатите в изследванията резултати в издания с висок квартил е почти невъзможен. Въпреки това, през изминалите години бяха положени целенасочени усилия за реализацията на публикации и в Web of Science. От самото название на Центъра личи и явната интенция за утвърждаване на националната идентичност и придържането към традициите, които предполагат и писане предимно на български език. В тази връзка би трябвало да отбележим и подчертано патриотичната роля на представители на екипа за управление на проекта, които наскоро отбелязаха чутовен успех с показването на постерната изложба за европейските етнографски карти от XIX в. в Скопие, от които етнонимът македонец отсъства…

Няма друг център за върхови постижения, който да има редовна годишна конференция. Първата годишна конференция на ЦВП „Наследство БГ“ се проведе през лятото на 2021 г., докато следващите издания бяха на 18 април 2022 и 2023 г., свързани с международния ден за опазване на културното наследство.

Нашият Център за върхови постижения е единственият със собствено периодично издание, достъпно и в интернет. Научни известия. Бюлетин „Наследство БГ“ стартира като сборник от годишната научна конференция, моментално намери място в референтния списък на НАЦИД, появи се през 2021 г. и вече има пет броя с тенденцията да става периодично издание, което да се индексира в световните бази данни, тъй като е съобразено с всички най-високи стандарти за рецензирано издание, публикува предимно текстове на английски език и вече се цитира.

Преди два дни ме поканиха от Министерството на културата да участвам в Първата международна работилница за стратегическо планиране на националната единна платформа за културно наследство – има едни средства за усвояване по Плана за възстановяване и устойчивост за дигитализация пак на културното наследство. Представители на министерства, държави агенции, БНР, БНТ, библиотеки и други, имаше и представители на конкурентни структури – безхаберие и лутане в материя, която ние от „Наследство БГ“ отдавна сме опознали и разработили. Всъщност „Наследство БГ“ вече изпревари държавата. Много са имитаторите ни напоследък. „Наследство БГ“ е не само най-шареният център за върхови постижения, но и най-смисленият в настоящия исторически момент, тъй като със средствата на съвременната наука съхранява паметта на нацията ни и я успоредява с европейската цивилизация. Знаете, че според наскоро направено социологическо изследване близо 60 % от българите се гордеят именно с историята си, а не с мехатрониката, нанотехнологиите, верото или киселото мляко. История създадохме и ние през изминалите пет години, надявайки се да продължим да я пишем и в следващия програмен период“, подчерта в заключение проф. Мутафов./БГНЕС