Националната библиотека и българският библиотекар празнуват

11 май е патронен празник на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" и професионален за българския библиотекар, предаде репортер на БГНЕС.

Националната библиотека е най-голямата библиотека в страната и най-старият културен институт в следосвобожденска България.

Тази година отново в условията на пандемия Националната библиотека е организирала програмата си.

Ще бъдат положени цветя на паметника на светите братя Кирил и Методий от 11 ч. От 11.15 ч. ще се открие изложбата „120 г. от рождението на Тодор Боров. Живот отдаден на знанието.“, Централно фоайе. В 11.45 ч. ще бъде тържественото откриване на заседателна зала с името „Тодор Боров“, II ет. Поставяне на паметна табела по случай 80 г. от основаването на Българския библиографски институт, II-ри ет.

В 12.00 ч. ще има церемония по награждаване „Дарител на годината“ с представяне на албума „Слово с четка и длето. Произведения на изкуството, дарени на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, II-ри ет.

В 15 ч. във фоайето на Столична библиотека ( пл. Славейков 4) ще бъде открито най-новото интерактивно пространство за визуални изкуства. 40 студенти и ученици проектират и създават подвижни панели с букви и знаци, които могат да сменят местата си върху двете срещуположни стени, да се въртят около центъра си и да се обръщат, тъй като са двустранно нарисувани. Така от 11 май посетителите на Столична библиотека ще могат да ги подреждат и да бъдат „изписвани“ думи. Новото интерактивно пространство включва стенописи, витраж и мобилни инсталации от модулни панели, представящи различните визуални изкуства.

Вечерта от 20 ч. пред Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ ще бъдат показани новоизработените „Скрити букви “ – пейки, които при своето създаване бяха скрити из града и обособяваха литературни кътчета на неочевидни места. Пейките са във формата на Б, Д, Ж, З, И, Й, Ц, Ч, Ш, Щ, Ъ, ь, Ю, Я. Това са онези букви, които нямат графичен аналог в латинската и гръцката азбуки. На всяка пейка може да бъдат прочетени и стихотворенията, написани специално за проекта от Анна Лазарова, Галина Николова, Георги Господинов, Иван Ланджев, Красимира Джисова, Марин Бодаков, Мария Калинова, Мирела Иванова, Надежда Радулова, Никола Петров, Петър Чухов, Силвия Чолева, Стефан Иванов и Цочо Бояджиев. Новите пейки-букви са изработени от по-устойчив и здрав материал, а Костадин Кокаланов ще пренесе върху тях специално създадения за проекта графичен език. Пейките-букви ще останат пред Националната библиотека до 21 май, а след това ще отпътуват за Брюксел. „Скритите букви“ добиха широка популярност и станаха един от най-разпознаваемите проекти на фондацията „Прочети София“. През 2018 г. пейките бяха разположени на различни скрити и тихи места в града. Към всяка пейка имаше специално написано стихотворение от съвременен български поет. По този начин поезията достигаше до най-различни и случайни хора. В следващите години пейките-букви започнаха да пътуват на различни места извън България, под името „Българските букви“. Досега проектът е гостувал в Париж, Берлин, Будапеща, Рабат и Пловдив. /БГНЕС