Националната библиотека показа личния архив на най-големия познавач на Раковски

На днешната дата се навръшват 100 години от рождението на проф. Веселин Трайков – най-големият познавач на Георги С. Раковски. По този повод в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методии“ се откри изложба, която показва оригинални документи от фонда на библиотеката. Сред изложените експонати е и част от личния архив на проф. Трайков, който е предоставен от Държавния архив в София. С документи се е включила и дъщерята на проф. Трайков – Весела. Директорът на библиотеката доц. Красимара Александрова каза за БГНЕС, че изложбата е част от поредица „Български библиографии и библиотекари“, в рамките, на която разкриват и съхраняват историческата памет на хората, създали професията библиография.

„Когато говорим за проф. Трайков няма как да не споменем за неговото развитие и като историк, за неговите изследвания, свързани с Раковски, Македонския въпрос, ако ще и с взаимоотношенията ни с Индия. Той е необятен като творчески търсения, като изследвания, като постижения“, заяви Александрова.

Дъщерята на професора Весела Трайкова също присъства на откриването на изложбата. Пред БГНЕС, тя сподели, че по време на словата е научила неща за баща си, които не е знаела.

„Тази изложба на мен ми разкри неща, които знаех, но и които не знаех за баща си. Примерно – документи от архива, кръщелно свидетелство, това, което е от лицея в Гърция“, каза тя и добави, че дядо ѝ е бил изключително строг спрямо баща ѝ, и го е карал да чете Тоалстой и Достоевски в оригинал, а също така от малък е помагал на дядо си, който е бил културно аташе в Румъния и Атина.

Въпреки усилията на бащата на проф. Трайков да изучи сина на френски и гръцки и да се превърне в истинска енциклопедия, за която няма неизвестни, любима дисциплина на професора е била географията, разкри още дъщеря му.

„Той се е учил по уневерситетски учебници, но е записал право. Заради това, че не е искал да влезе в партията е бил уволнен от работното си място. Там написва първото си съчинение „Стари и нови названия в гръцка Македония“, посочи тя и уточни, че родът им е от с. Вранещица, а вуйчо на дядо ѝ е Козма Пречистански, а чичото на проф. Трайков е първият българин, завършил птицевъдство в Русия и основал ферма у нас.

Срещата с Тодор Боров е знакова за проф. Веселин Трайков. От думите ѝ става ясно, че той е уважавал и много Иван Дуйчев.

„Трябва да го помним, защото той направи много за българската наука, направи много за България. До края на живота си членуваше и помагаше в македонския институт. Той е най-добрият специалист по Раковски и е съставител на четирите тома на съчинения на Раковски“, посочи Трайкова причинете, заради които трябва да се помни името на баща ѝ.

Изложбата е планирана да продължи до края на месеца, но има възможност тя да остане и през август. От библиотеката съобщиха още, че през август ще работят читални и едновременно с това ще върви дезинфекция и почистване на книжния фонд. /БГНЕС