Националната галерия представя Жорж Папазов

Националната галерия организира мащабна изложба, посветена на изкуството на изтъкнатия български художник Жорж Папазов (1894-1972), чийто творчески път го отвежда от Ямбол до Париж.

Жорж Папазов: Форми, откъсващи се от земята 1934 ©Национална галерия

Изложбата отбелязва 50-годишнината от смъртта му и ще бъде представена в залите на Двореца от 8 ноември 2022 до 26 февруари 2023.

Кураторът на проекта е д-р Мария Василева, която е и автор на нов каталог, в който са включени непознати произведения и неизвестни факти от творчеството на Жорж Папазов. Изследването поставя художника в контекста на най-актуалните течения в световното изкуство от първата половина на ХХ-ти век и проследява активното му участие в тях, както и ролята, която има за утвърждаването им.

През своето изкуство и професионална съдба Жорж Папазов свързва художествените сцени на София, Загреб, Прага, Мюнхен, Берлин, Женева, Стокхолм и Ню Йорк.

Жорж Папазов: Пейзаж от Дордон II.1931 ©Национална галерияjpg

"Жорж Папазов е типичен пример за универсалните движения от първите десетилетия на ХХ-ти век, когато границите са условност и изкуството е мощен обединяващ инструмент. Неговото творчество и днес свързва няколко държави и продължава многоезичния диалог за истинските ценности", отбелязва Мария Василева.

В изложбата ще бъдат представени произведения на художника от фонда на Националната галерия, на Пти Пале – Женева, на ХГ Ямбол, от колекцията на Георги Василев, от други частни и публични сбирки в чужбина. /БГНЕС