Националният политехнически музей съхранява над 22 хиляди експоната

Националният политехнически музей е основан на 13 май 1957 г. с разпореждане №486 на Министерския съвет, като първоначално той се ръководи от Българската академия на науките (БАН), а впоследствие се ръководи от Министерството на просветата и културата. От 1968 г. НПТМ е включен в състава на националните музеи, предаде репортер на БГНЕС.

Идеята за създаването на музей на техниката в България датира още от 1885 г., когато в Русе е основано първото техническо дружество, в чийто учредителен състав е записано като приоритет изграждането на технически музей и техническа библиотека, а тяхната цел е да съдействат за развитието на техниката и техническия поминък. Българското инженерно-архитектурно дружество е продължител на идеята. Научно-техническите съюзи помагат за първоначалното сформиране на колекциите, а НПТМ ползва работни помещения и зали в Дома на техниката.

Основна дейност на Националния политехнически музей е издирването, съхраняването, научната обработка и популяризирането на културни ценности, свързани с българската и световната история на науката и техниката.

Едва в края на 1992 г. НПТМ се сдобива със своя самостоятелна сграда, която се намира в непосредствена близост до родната къща на комунистическия лидер Георги Димитров. И двете сгради се намират на разположената в центъра на София улица „Опълченска“ 66 между улица „Цар Симеон“ и булевард „Сливница“.

Днес научноизследователската и културно-просветна институция е под административното управление на Министерството на културата.

Любопитен факт е, че в НПТМ години наред се помещава седалището на Българския национален комитет на Международния съвет на музеите. НПТМ е и един от 100-те национални туристически обекта. Музеят също така е един от основателите и официален партньор на Българския автомобилен клуб „Ретро“. Основател и първи дългогодишен директор е инж. Александър Вълчев. Филиал на НПТМ е Музеят на текстилната индустрия в Сливен.

НПТМ е дом на над 22 хиляди експоната, които са разпределени по колекции – времеизмерване, транспорт, фото и кинотехника, оптика, звукозапис и звуковъзпроизвеждане, радио и телевизия, изчислителна техника, музикални механизми, геодезически уреди, измервателна техника, битова техника, шевни машини, пишещи машини, физични уреди, съобщителна техника. В НПТМ се пазят експонати, свързани с живота и делото на видни дейци на българската наука и техника, единични изделия и др.

НПТМ е организатор на десетки конференции и симпозиуми, посветени на историята на различни отрасли на науката и техниката. Една от основните дейности на НПТМ са образователните програми в областите физика, химия, вода и техника, текстилно печатане, какво знаем за сетивата, музика и техника, и др. /БГНЕС