НАТО е разделена по отношение на присъединяването на Украйна

Членовете на НАТО остават разделени по въпроса за бързото присъединяване на Украйна към алианса само няколко седмици преди решителната среща на върха във Вилнюс в средата на юли, предаде АФП.


Москва не може да спре Украйна да стане член на НАТО, заяви ръководителят на алианса Йенс Столтенберг, опитвайки се да разсее всякакви признаци на разногласия преди срещата на върха в Осло.

"Всички съюзници са съгласни, че Москва няма право на вето срещу разширяването на НАТО", каза Столтенберг по време на срещата на външните министри от НАТО в Осло. "Движим се напред, съюзниците са съгласни, че Украйна ще се присъедини".

Украинският президент Володимир Зеленски, който говори на срещата на повече от 40 европейски лидери в Молдова, заяви, че Киев иска да получи "ясно" решение за бъдещето си в НАТО на срещата на върха.

През 2008 г. НАТО се съгласи, че Украйна евентуално ще се присъедини към алианса, но досега лидерите се въздържаха от предприемане на стъпки, като например предоставяне на Киев на план за действие за членство, който да определи график за приближаването на Украйна към военния пакт.

По време на срещата на върха във Вилнюс лидерите на НАТО се стремят да изпратят силно послание за подкрепа на Киев. Но само шест седмици преди срещата, натискът върху съюзниците да намерят обща позиция по въпроса какво точно да предложат на Украйна се увеличава.

Докато Киев и най-близките му съюзници от Източна Европа призовават за конкретни стъпки, които да приближат Украйна към членство, западните правителства като САЩ и Германия са предпазливи към всяка стъпка, която може да приближи алианса до война с Русия.

Външният министър на Литва Габриелиус Ландсбергис заяви, че Киев е претърпял две инвазии, докато е чакал отговор от НАТО в продължение на 14 години.

"Крайно време е действително да седнем и да намерим съвсем конкретен отговор на въпроса как Украйна ще се доближи до НАТО и кога ще стане член на алианса", каза той.

Призивът му беше подкрепен от естонския му колега, който настоя съюзниците да предложат на Киев ясен път към НАТО и да предоставят ясни гаранции за сигурност след войната, за да не останат "сиви зони", от които Русия да се възползва.

"Украйна трябва да получи ясна пътна карта и следващи стъпки за това как да влезе в НАТО", заяви естонският външен министър Маргус Цахкна.

Столтенберг също призова за рамка от гаранции за сигурност за Киев, предназначена да възпре Русия да предприеме отново военни действия срещу страната.

Според него все още трябва да се уточнят подробностите.

Други съюзници като Германия и Люксембург подчертаха рисковете, ако НАТО избърза да допусне присъединяването на Киев, докато Унгария заяви ясно, че присъединяването на Украйна към НАТО не може да бъде включено в дневния ред на предстоящата среща на върха.

"Политиката на отворени врати на НАТО остава в сила, но в същото време е ясно, че не можем да говорим за приемане на нови членове, (които са) в разгара на война", каза германският външен министър Аналена Бербок.

Люксембургският министър Жан Аселборн предупреди, че клаузата на НАТО за взаимопомощ означава, че алиансът ще влезе във война с Русия, ако приеме Украйна за член, докато боевете продължават. /БГНЕС