Руските войски на границата с Украйна сериозна грижа за НАТО

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви на украинския лидер, че алиансът е "сериозно загрижен" относно руските военни дейности около южната си съседка и подкрепя суверенитета на Киев.

Миналата седмица Киев обвини Москва, че е струпала хиляди войници на северните и източните си граници, както и на полуостров Крим, анексиран от Москва през 2014 г.

Столтенберг заяви, че се е обадил на президента Владимир Зеленски, "за да изрази сериозна загриженост от военните дейности на Русия в и около Украйна и продължаващите нарушения на прекратяването на огъня".

"НАТО твърдо подкрепя суверенитета на Украйна и териториалната цялост. Ние оставаме ангажирани с нашето тясно партньорство."

Телефонният разговор на генералния секретар на НАТО следва послания за солидарност за Украйна от водещите сили на алианса САЩ и Великобритания, както и от Европейския съюз.

Миналата седмица от Пентагона заявиха, че американските сили в Европа са в повишена готовност след "скорошната ескалация на руската агресия в Източна Украйна".

Кремъл не отрича последната предислокация на свои войски, но настоява, че Москва "не заплашва никого".

Русия предупреди, че ще предприеме необходимите "мерки" в случай на разполагане на войски на Запада в Украйна. Съобщенията за струпване на руски войски дойдоха заедно с ескалация на въоръжени сблъсъци по фронтовата линия между украинските сили и подкрепяните от Русия сепаратисти в източната част на страната.

От 2014 г. насам конфликтът отне повече от 13 000 живота, отчита ООН. /АФП