НАТО и ЕС създават съвместна работна група за защита на критичната инфраструктура

НАТО и ЕС обявиха създаването на "съвместна работна група", чиято цел е да засили защитата на критичната инфраструктура пред заплахите от страна на Русия. Това съобщи ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на съвместна пресконференция в Брюксел с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

"Днес поставяме началото на работна група на ЕС и НАТО за осигуряване на устойчивостта на нашата критична инфраструктура. ЕС и НАТО ще работят заедно, за да идентифицират заплахите за нашата критична инфраструктура", каза тя.

Според нея това е нов фокус на сътрудничеството, до който е довел саботажът на "Северен поток". ЕС и НАТО ще работят в рамките на тази група за защита на транспортната, енергийната, дигиталната и космическата инфраструктура на организациите, обясни тя.

Този ход идва след саботажната атака срещу подводните газопроводи "Северен поток" миналата година и в момент, когато двете организации се стремят да засилят сътрудничеството си след нахлуването на Русия в Украйна.

Ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че работната група ще събере експерти от ЕС и НАТО, за да проучи уязвимостта на ключовата инфраструктура и да препоръча начини за по-добрата ѝ защита.

"Видяхме саботажа на "Северен поток", който показа, че трябва да сме готови и да се противопоставим на този нов вид заплаха", заяви Фон дер Лайен на среща с ръководителя на НАТО Йенс Столтенберг.

Генералният секретар на НАТО заяви, че двете страни "искат да работят заедно по това да направят критичната инфраструктура, технологии и вериги за доставки по-устойчиви".

"Това ще бъде важна стъпка към начина да направим обществата си по-силни и по-безопасни", заяви Столтенберг.

Нахлуването на Русия в Украйна разклати европейския ред на сигурност и предизвика призиви за по-добра координация между ръководения от САЩ военен алианс НАТО и ЕС. Двете организации - които имат общо 21 члена - във вторник подписаха обещание за сътрудничество, за да издигнат партньорството си на "следващо ниво". Те също така обещаха да увеличат подкрепата си за Киев, който се бори да отблъсне руските сили.

"През последните дни станахме свидетели на ожесточени боеве около Бахмут и Соледар в Източна Украйна", заяви Столтенберг. "Това още веднъж показва храбростта на украинските сили, които се борят да защитят родината си. То също така показва колко жизненоважно е да засилим подкрепата си."

В края на септември бяха открити четири големи изтичания на газ по двата газопровода "Северен поток" край датския остров Борнхолм, като малко преди това сеизмичните институти регистрираха две подводни експлозии. Разследванията на датските и шведските власти потвърдиха, че течовете се дължат на саботаж, а експертите заявиха, че само държава има средствата да извърши такава операция. Но разследванията не са установили досега кой е отговорен за това. След атаките срещу тръбопроводите НАТО засили военноморските си операции в региона. /БГНЕС, АФП