НАТО навлиза в ера на стратегическо съперничество с Русия и Китай

НАТО е увеличило възпиращите си способности след анексирането на Крим от Русия, но сега трябва да обърне внимание на амбициозния Китай. Това се казва в доклад за стратегията на алианса през следващото десетилетие, цитиран от „Ню Йорк Таймс“.

Важният документ е поръчан от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и отчасти служи като отговор на френския президент Еманюел Макрон, който преди година обвини организацията в липса на лидерство и стратегия. В доклада се казва, че НАТО е увеличило своите възпиращи военни способности след нахлуването на Русия в Украйна и анексирането на Крим, но сега трябва да обърне специално внимание на предизвикателствата, поставени от амбициозния и авторитарен Китай, и да координира по-добре своите действия с демократичните съюзници по света. В същото време авторите на документа отчасти признават критиките на Макрон, отбелязвайки, че алиансът бавно се адаптира към новите световни реалности, а вземането на решения остава труден процес, който се отразява в скоростта на реакцията.

Въпреки това, съпредседателят на експертната група на алианса Уес Мичъл, говорейки на закрит брифинг пред представители на страните-членки, заяви: „Алиансът е жив и всичко му е наред с главата и мускулите“. Това е явна препратка към френския президент, който нарече НАТО организация, намираща се в мозъчна смърт. "Ние възнамеряваме да приемем открито предизвикателствата, поставени пред НАТО, и го правим с оправдан оптимизъм", каза Мичъл. "Трябва да сме подготвени за ера на стратегическо съперничество с Русия и Китай и връщане към геополитическа конкуренция както във военната, така и в политическата сфера", добави той. /БГНЕС