НАТО не обмисля военен ескорт на търговските кораби в Черно море

НАТО не обмисля осигуряване на военноморски ескорт за търговски кораби в Черно море, тъй като страните членки се страхуват да бъдат въвлечени в потенциален конфликт с Русия.

Това се казва в изявление на НАТО в отговор на съответния призив на Рене Кофод-Олсен, ръководител на V.Group, световен лидер в управлението на кораби и морските услуги.

„НАТО не обмисля военноморска ескортна мисия в Черно море, но крайбрежните съюзници на алианса – България, Румъния и Турция – изпратиха кораби за търсене и разчистване на мини, които може да са в района“, заяви представител на алианса, цитиран от вестник „Файненшъл таймс”, на когото се позовават и чуждестранните медии.

Всяка военноморска операция, извършена от съюзнически кораби под флага на НАТО, ще изисква подкрепата на всички 30 членове на блока, отбелязва вестникът.

По-рано ръководителят на V.Group призова западния алианс да се намеси, за да осигури възможността за търговия с региона, което е жизненоважно за глобалните доставки на храна. „Трябва да изискваме нашата навигация и корабоплаване да бъдат защитени в международни води“, каза Кофод-Олсен. „Уверен съм, че НАТО и други имат роля в защитата на търговския флот“, добави той. /БГНЕС

Тагове: