НАТО няма да разгледа членството на Украйна на срещата във Вилнюс

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че поканата за членство на Украйна в НАТО няма да бъде тема на предстоящата среща на върха във Вилнюс през юли, съобщи „Киев Индипендънт“.

Вместо това членовете на Алианса ще разгледат начините за сближаване с Украйна, заяви Столтенберг след срещата между министрите на НАТО в Брюксел.

Това ще включва практически стъпки, като например привеждане на украинската армия в съответствие със стандартите на НАТО. То ще включва и създаването на нов политически консултативен орган - Съвет НАТО-Украйна.

Столтенберг добави, че съюзниците са съгласни, че Украйна в крайна сметка ще стане член на НАТО.

По-рано днес германският министър на отбраната Борис Писториус заяви, че съюзниците от НАТО може би са готови да премахнат някои пречки по пътя на Украйна към членство.

Страната подаде своята молба за присъединяване в НАТО през септември 2022 г., половин година след пълномащабната руска инвазия.

Според „Вашингтон пост“ засега няма консенсус по въпроса за членството на Украйна в НАТО. Докато балтийските страни и Чешката република искат да ускорят присъединяването на Украйна, големите играчи като Франция, Германия и САЩ се колебаят. /БГНЕС