НАТО: Нищо вече не спира алианса да се разширява в Източна Европа

Заместник-генералният секретар на НАТО Мирча Джоана смята, че алиансът може да не спазва повече ангажимента си да не разполага допълнителни сили в Централна и Източна Европа, предаде АФП.

Според него Русия на практика е анулирала подписания преди 25 години Основополагащ акт за взаимни отношения, сътрудничество и сигурност между Русия и НАТО. Заместник-ръководителят на алианса заяви, че руснаците "са поели ангажимент да не нападат съседите си, което правят сега, и да се консултират редовно с НАТО, което също не правят". В тази връзка Джоана смята, че алиансът вече "по никакъв начин не е ограничен в укрепването на позициите си на източния фланг".

АФП отбелязва, че през 2017 г. тактически групи на НАТО са били разположени в Полша и балтийските държави, а след началото на войната на Русия в Украйна алиансът е засилил присъствието си на изток. Балтийските държави сега се стремят към присъствие на силите на Северноатлантическия алианс на тяхна територия на ниво бригади, а не на по-малки тактически части. Министрите на отбраната на НАТО ще обсъдят въпроса в средата на юни, а след това решението може да бъде одобрено на срещата на върха на държавните глави от алианса в края на същия месец./БГНЕС