НАТО обяви безсрочна военна подкрепа за Украйна, тежки загуби за Русия и ожесточени боеве в източна Украйна

В неделя НАТО обеща безсрочна военна подкрепа за Украйна, докато Финландия обяви своята "историческа" кандидатура за присъединяване към алианса, а управляващата партия на Швеция заяви, че подкрепя съвместната кандидатура за членство.

Обещанието бе дадено, след като Финландия изостави десетилетията на военен неутралитет, което промени баланса на силите в Европа и разгневи Кремъл.

БГНЕС обобщава последните събития за и около войната в Украйна.

Русия обяви нови въздушни удари в източната част на страната и в Лвов в западната част, докато западните разузнавателни служби прогнозираха, че кампанията ѝ в Източна Украйна ще се забави на фона на тежките загуби и ожесточена съпротива.

На срещата на външните министри на НАТО в Берлин Аналена Баербок заяви, че страната ще предоставя военна помощ "толкова дълго, колкото Украйна се нуждае от тази подкрепа за самозащита на страната си".

На бойното поле руското министерство на отбраната заяви, че е нанесло удари по четири склада за артилерийски боеприпаси в района на Донецк в Източна Украйна.

Въздушните удари са унищожили и две системи за изстрелване на ракети и радар, а около Донецк и Луганск са свалени 15 украински безпилотни летателни апарата.

В Лвов, близо до полската граница, областният управител Максим Кожицки заяви, че четири руски ракети са поразили военна инфраструктура близо до границата с Полша. Лвов не е бил атакуван от руснаците от 3 май.

Около 27 400 руски войници са били убити досега по време на войната в Украйна, твърдят украинските военни.

По данни на украинския генерален щаб през изминалото денонощие са били убити още поне 200 руски войници.

От там заявиха, че от началото на войната на 24 февруари украинските сили са унищожили 200 руски самолета, 164 хеликоптера, 416 безпилотни летателни апарата, 1 220 танка и 2 958 бронирани машини.

Русия също така е загубила 195 системи за залпов огън, 2087 превозни средства, 95 крилати ракети, 89 противовъздушни системи и 13 плавателни средства, се казва в съобщението.

На свой ред руското министерство на отбраната твърди, че руските военни са поразили вчера две отбранителни системи С-300, принадлежащи на Украйна.

"Две системи за изстрелване на ракети за противовъздушна отбрана С-300 и радари бяха унищожени близо до Шпилевка в Суминския регион", заяви говорителят на министерството Игор Конашенков.

„Тактическите подразделения на руската бойна авиация са нанесли удари по още 32 района, в които се намираха украински войници и технически превозни средства”, добави той.

"До момента са унищожени 165 самолета, 125 хеликоптера, 879 безпилотни летателни апарата, 306 зенитно-ракетни системи, 3098 танка и бронирани машини, 381 многоцевни ракетни установки, 1525 гаубици и минохвъргачки и 2934 специални военни машини, принадлежащи на украинската армия", каза Конашенков.

От министерството на отбраната на Обединеното кралство заявиха, че настъплението на Русия в източната част на Донбас е "загубило инерция".

Деморализираните руски войски не са успели да постигнат съществени успехи, а бойният план на Москва е "значително изостанал от графика", заявиха от британското разузнаване.

Според оценките на британските военни, Русия може да е загубила една трета от сухопътните бойни сили, които е ангажирала през февруари, и е "малко вероятно да ускори драматично" настъплението си през следващите 30 дни.

Трудно е да се намерят надеждни данни за жертвите и загубите на оборудване и военна техника, които Украйна и Русия редовно публикуват. /БГНЕС