НАТО отхвърли искането на Русия да изтегли войските си от България и Румъния

В петък НАТО отхвърли искането на Русия алиансът да изтегли войските си от източноевропейските си членки България и Румъния.

"НАТО няма да се откаже от способността ни да се защитаваме и отбраняваме взаимно, включително с присъствието на войски в източната част на Алианса. Исканията на Русия биха създали първокласни и второкласни членове на НАТО, което не можем да приемем", заяви говорителката на НАТО Оана Лунджеску.

"Ние отхвърляме всяка идея за сфери на влияние в Европа. Винаги ще реагираме на всяко влошаване на средата за сигурност, включително чрез укрепване на колективната ни отбрана. НАТО е бдителна и продължава да оценява необходимостта от укрепване на източната част на нашия Алианс", се казва още в изявлението.

Руското външно министерство постави искането в петък преди преговорите със Съединените щати, в които Москва се опитваше да изиска от Вашингтон редица гаранции за сигурност.

Напрежението се увеличи, тъй като Западът обвинява Русия, че заплашва да нахлуе в съседна Украйна, като струпва около 100 000 войници по границата ѝ.

През декември Кремъл предложи два договора, които включват широкообхватни искания, включително НАТО да откаже да приеме Украйна и да изтегли силите си от източните си членове.

Воденият от САЩ военен алианс отхвърля всички предложения, които според него противоречат на неговите "основни принципи".

Понастоящем алиансът обмисля планове за увеличаване на разполагането на войските си в Румъния и България на фона на рязкото нарастване на напрежението с Русия.

Румъния, която вече прие около 1000 американски военнослужещи на своя територия, заяви в четвъртък, че е готова да приеме допълнителни такива, както и френски войски, след изявление на френския президент Еманюел Макрон.

Както тя, така и България отхвърлиха руското искане като "неприемливо". /БГНЕС, АФП