НАТО подписа сделка на стойност 1,2 млрд. долара за артилерийски снаряди

НАТО подписа договори на стойност 1,2 млрд. долара за придобиване на над 200 хил. 155-милиметрови артилерийски снаряда в отговор на руската инвазия в Украйна, предаде АФП.


Членовете на западния военен алианс изчерпаха запасите си, като изпратиха пратки с тежки боеприпаси, за да помогнат на украинските сили да се борят с Русия в жестоката изтощителна война.

Последните сделки - подписани с френската фирма Nexter и германската Junghans Microtec - се оценяват от официалните лица, на около 220 хил. снаряда, а доставките за членовете на НАТО ще започнат в края на 2025 г.

"Важно е нашите съюзници да попълнят собствените си запаси, тъй като ние продължаваме да подкрепяме Украйна", заяви ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг.

Миналата година ръководеният от САЩ алианс стартира план за засилване на отбранителното производство и оттогава е сключил договори за съвместни поръчки на боеприпаси на стойност около 10 млрд. долара.

Сред тях е и сделката за закупуване на до 1000 произведени в Европа ракети за противовъздушна отбрана "Пейтриът", която беше подписана миналия месец.

Европейският съюз също започна собствени усилия за увеличаване на производството на отбранителни продукти, но 27-те държави от блока далеч не постигат целта си да доставят на Киев един милион артилерийски снаряда до март.

Стремежът към попълване на запасите и увеличаване на производството идва в момент, когато се появяват съмнения относно бъдещата подкрепа за Украйна от страна на основния поддръжник САЩ.

Столтенберг настоя, че поддръжниците на Киев "ще подкрепят Украйна със системите, оръжията и боеприпасите, от които се нуждае, за да надделее като суверенна, независима държава".

Той подчерта, че засега алиансът "не вижда пряка или непосредствена заплаха от страна на Русия срещу който и да е съюзник на НАТО" и е засилил източната си отбрана, за да възпре Москва от всякаква агресия. /БГНЕС