НАТО разполага самолети AWACS от Германия в Румъния

НАТО иска да "наблюдава руската военна дейност" и същевременно да подкрепи "засиленото присъствие на Алианса в региона" и затова разполага самолети за наблюдение AWACS (Airborne Warning and Control System) от Германия в Румъния. Те трябва да пристигнат в Букурещ следващия вторник, публикува НАТО съобщение за медиите, цитирано от ДПА.

Самолетите ще бъдат разположени на около 200 км от границата с Украйна, където ще бъдат изпратени и 180 войници.

„НАТО ще разположи в Румъния някои от самолетите си за наблюдение, които в момента са разположени в Германия, за да бъдат по-близо до войната, започната от Русия в Украйна. Самолетите за наблюдение AWACS (Airborne Warning and Control System) трябва да пристигнат в Букурещ следващия вторник, за да подкрепят засиленото присъствие на Алианса в региона и да наблюдават руската военна активност", се казва в изявление на НАТО.

Самолетите AWACS, които досега бяха базирани в база край Аахен в Западна Германия, ще бъдат разположени в базата на румънските военновъздушни сили в Отопени, близо до Букурещ, на около 200 км от границата с Украйна, и ще останат там няколко седмици.

"Тъй като незаконната война на Русия в Украйна продължава да заплашва мира и сигурността в Европа, не трябва да има никакво съмнение относно решимостта на НАТО да защитава и отстоява всеки сантиметър от територията на съюзниците", заяви говорителката на НАТО Оана Лингеску. "Нашите самолети AWACS могат да откриват самолети от разстояние стотици километри, като са ключов инструмент на възпиращата и отбранителната позиция на НАТО. Благодаря на Румъния, че прие самолетите, които ще имат важен принос към нашите способности за ранно предупреждение", добави тя.

НАТО не уточни колко от 14-те самолета AWACS, разположени в Германия, ще бъдат изпратени в Румъния, но според военни източници, цитирани от ДПА, ще бъдат разположени 3 самолета.

Чрез своята радарна система самолетите AWACS могат да откриват и идентифицират други самолети на разстояние повече от 400 км. Самолетите могат да предават информацията на всички други въздухоплавателни средства във въздушното пространство, които са подходящо оборудвани, което означава, че теоретично могат да се използват като летящи командни пунктове. В миналото те са били разполагани по време на операции срещу терористичната групировка "Ислямска държава" или в Афганистан. /БГНЕС