НАТО: Русия не е готова да се върне към изпълнението на ракетния договор

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предупреди, че шансовете за спасяване на знаковия за Студената война договор намаляват с всеки изминал ден, след като разговорите с руските власти не успяха да постигнат никакъв пробив.

Русия и Съединените щати преустановиха участието си в Договора за ликвидиране на ракетите със среден и по-малък обсег (ДРСМО) като се обвиниха взаимно за нарушаване на споразумението, което забрани цял клас ракети с ядрена мощност.

Вашингтон окончателно ще излезе от сделката на 2 август, ако Русия не унищожи спорната нова ракетна система, която САЩ и НАТО твърдят, че нарушава споразумението, подписано през 1987 г. между президента на САЩ Роналд Рейгън и съветския лидер Михаил Горбачов.

НАТО проведе разговори с високопоставени руски официални лица като част от усилията за спасяване на сделката, седмица след като министрите на отбраната на алианса постигнаха съгласие за пакет от контрамерки в случай, че Москва игнорира крайния срок.

"Не видяхме никакъв признак, че Русия е готова да се върне към изпълнение на договора", заяви Столтенберг пред репортери след срещата, добавяйки, че "продължаващото руско нарушение" е единствената причина договорът да бъде застрашен.

Той каза, че все още има време да бъде спасен, посочвайки скоростта, с която съветските сили са успели да се отърват от оръжията си със среден обсег след подписването на ДРСМО.

"През 1987 г. Русия успя да унищожи крилати ракети със среден обсег за няколко седмици", каза той. "Възможно е да го направи за няколко седмици, защото това се е случвало и преди."

Миналата седмица министрите на алианса се споразумяха да преразгледат противовъздушната и ракетната отбрана, заедно с програмите за разузнаване и наблюдение, за да засилят готовността им да се справят със заплахата от новите крилати ракети на Русия 9M729. Столтенберг отказа да даде допълнителни подробности за мерките, заявявайки, че НАТО все още се фокусира върху опитите си да спаси сделката, но каза, че съществуващите балистични отбранителни ракети на алианса няма да могат да свали руските ракети. /БГНЕС