НАТО: Русия заплашва евроатлантическата сигурност

Действията на Русия заплашват евроатлантическата сигурност. Това се казва в изявление на НАТО.

НАТО взе решение за разгръщането на допълнителни сухопътни, въздушни и морски сили в източната част на алианса заради военната операция на Русия срещу Украйна.

Това се казва в изявление на Северноатлантическия съвет, разпространено след днешното извънредно заседание в Брюксел.

„Действията на Русия представляват заплаха за евроатлантическата сигурност и ще имат геостратегически последици. НАТО ще продължи да взима всички необходими мерки за осигуряване на безопасността и отбраната на всички съюзници. Ще разгърнем допълнително отбранителни сухопътни и въздушни сили в източната част на алианса. Повишихме готовността на нашите сили да реагират на всички непредвидени обстоятелства“, се казва в документа.

В него се подчертава, че НАТО е решил да предприеме допълнителни стъпки за укрепването на възпирането и отбраната на всички в Северноатлантическия съюз.

„Днес проведохме консултации в съответствие с член 4 на Вашингтонския договор /точи член предвижда консултации при опасност за една или няколко държави членки – бел.ред./. Решихме, в съответствие с нашето отбранително планиране за защита на всички съюзници, да предприемем допълнителни стъпки за възпиране о отбрана в целия Северноатлантически съюз. Нашите мерки са били и са превантивни, правопропорционални и деескалиращи“, подчертават от НАТО.

Страните-членки решително осъждат операцията на Русия в Украйна и призовават Москва незабавно да прекрати военните действия.

„Най-решително осъждаме ужасното нападение на Русия срещу Украйна, която е напълно неоправдано и непровокирано. Нашите мисли са с убитите и ранените, а също така с народа на Украйна. Осъждаме също така Беларус за това, че тя е допуснала това нападения“, се казва в документа.

„Призоваваме Русия незабавно да прекрати своите военни действия и да изтегли всички свои сили от територията на Украйна и около нея, напълно да спазва международното хуманитарно право и да осигури безопасен и безпрепятствен хуманитарен достъп и помощ до всички нуждаещи се“, призовават от алианса.

НАТО също така осъди решението на Москва да признае ЛНР и ДНР.

„Решително осъждаме решението на Русия да признае сепаратистките източни украински региони. Това още повече нарушава суверенитета и териториалната цялост на Украйна и противоречи на Минските споразумения, които Русия е подписала. Съюзниците никога няма да се съгласят с това незаконно признание“, се казва в документа.

„Лидерите на Русия трябва да носят пълна отговорност за последствията от своите действия“, подчертава НАТО.

„Русия ще плати много висока икономическа и политическа цена. НАТО ще продължи тясно да координира своите действия с всички заинтересовани страни и други международни организации, включително ЕС“, добавят от там.

Очаква се утре да се състои виртуална среща на върха на алианса. /БГНЕС