НАТО ще обсъди нови мерки и планове за отбрана

Военните ръководители на НАТО се срещнаха в подготовка за срещата на върха на лидерите, която ще се проведе в литовската столица Вилнюс през юли.


Ще бъдат обсъдени нови регионални планове, които "предоставят много по-точни изисквания за това какво е необходимо, за да се подпомогне трансформацията на нашите армии", заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

С новите договорености, които се очаква да бъдат приети от лидерите на страните от НАТО през юли, членовете на НАТО ще бъдат наясно колко сили и способности са необходими, какво да се разположи, а също къде и как, добави той.

Тези географски конкретни планове ще описват как НАТО ще защитава ключовите и значими точки на алианса от заплахите на Русия и тероризма, заяви адмирал Роб Бауер, председател на Военния комитет на НАТО.

"За първи път след края на Студената война ще имаме обективни, базирани на заплахите цели за способности, които да предложим на държавите", добави той.

Столтенберг се надява, че държавните глави на НАТО ще проявят политическа смелост да приемат реформите, необходими за защита на 1 милиард граждани на алианса в едно все по-несигурно и опасно бъдеще, което предстои, съобщава Анадолската агенция.

"Войната с висока интензивност се завръща в Европа; глобалната конкуренция се засилва, авторитарните режими поставят под въпрос нашите ценности, интереси и сигурност", а изменението на климата и тероризмът също остават значителни заплахи, добави той.

За да посрещнат новите предизвикателства, лидерите на НАТО трябва да се споразумеят за нов ангажимент за инвестиции в отбраната, който да предвижда 2% от БВП като минимална инвестиция, заяви Столтенберг.

Освен това лидерите трябва да одобрят новия план за действие на НАТО за производство на отбранителни продукти, за да се увеличат инвестициите и производственият капацитет в съюзническите държави, каза той. /БГНЕС