НАТО укрепва източния си фланг

В понеделник НАТО съобщи, че изпраща самолети и кораби, за да подсили източноевропейския си фланг, докато САЩ и ЕС се стремят да координират твърд отговор на Русия, ако тя нахлуе в Украйна.

Напрежението се покачи заради разполагането на около 100 000 войници и тежка бронетехника по границите на съседната държава, въпреки че Кремъл, почти осем години след завземането на Крим, настоява, че не планира ново нахлуване.

на снимката: Жозеп Борел

Съединените щати, Великобритания и Австралия наредиха на семействата на дипломатите да напуснат Киев, а Франция препоръча на гражданите си да избягват пътувания до Украйна, които не са от първостепенно значение.

Както Киев, така и ръководителят на външната политика на Европейския съюз заявиха, че всяко изтегляне на дипломатическия персонал изглежда преждевременно на фона на съмненията доколко неизбежно може да бъде евентуално нападение.

Напрежението обаче допринесе за рязко понижение на световните пазари: фондовият пазар на Русия се срина, а централната банка на страната преустанови покупките на чуждестранна валута след срива на рублата.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен се включи в срещата на колегите си от ЕС в Брюксел, за да ги информира за срещата си в петък с руския външен министър Сергей Лавров, на която двете страни не успяха да постигнат пробив, но се договориха да продължат да разговарят.

САЩ се опитват да мобилизират съюзниците си, за да подготвят безпрецедентен пакет от санкции срещу Москва, ако тя разгърне повече свои сили. Представители на ЕС настояват, че при необходимост те биха могли да засегнат Кремъл с "масивни последици" в рамките на няколко дни.

Ръководеният от САЩ алианс на НАТО заяви, че неговите членове поставят войските си "в готовност" и изпращат кораби и самолети, за да подсилят отбраната на Източна Европа в отговор на руското струпване, като посочи неотдавнашните решения на Дания, Испания и Нидерландия да мобилизират сили.

"НАТО ще продължи да предприема всички необходими мерки за защитата и отбраната на всички съюзници", заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Кремъл обвини алианса в нагнетяване на напрежението чрез "информационна истерия" и "конкретни действия", като заяви, че рискът от офанзива на украинските войски, които се борят с подкрепяните от Русия сепаратисти в източната част на страната, е "много висок".

Външните министри на ЕС попитаха Блинкен за писмения отговор, който Вашингтон се ангажира да предостави на Москва тази седмица, след като Кремъл постави редица искания в областта на сигурността, включително предотвратяване на присъединяването на Украйна към НАТО и свиване на силите на алианса в Източна Европа.

Ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел заяви, че блокът все още не планира да изтегли дипломатическия си персонал от Киев, като добави, че не е необходимо да се "драматизира" ситуацията, докато разговорите с Русия продължават.

Невиждано досега

ЕС в консултация със САЩ и други съюзници настоява да състави пакет от санкции срещу Москва, които се надява да помогнат за възпирането на Русия от всякакви военни действия.

Не се очаква днес външните министри да одобрят каквито и да било варианти на санкции, но източник от ЕС заяви, че огромните руски доставки на нефт и газ за Европа могат да попаднат в тях.

"Няма съмнение, че сме готови да реагираме решително с всеобхватни санкции - невиждани досега", заяви министърът на външните работи на Дания Йеппе Кофод.

Блокът от 27 държави е изправен пред сложната задача да състави своя набор от мерки, тъй като членовете му имат коренно различни подходи и връзки с Русия.

Украинският президент Владимир Зеленски призова западните си партньори да "запазят единството на всички държави - членки на ЕС, в защита на суверенитета и териториалната цялост на нашата държава".

Новото правителство в икономическата сила на ЕС - Германия, се сблъска с критики от страна на Киев заради отказа си да изпрати оръжия на Украйна и колебанията относно призивите за изключване на Москва от световната платежна система SWIFT.

Германският министър на външните работи Аналена Баербок настоя, че всяка по-нататъшна агресия от страна на Москва ще получи "ясен отговор" от Европа и разказа за икономическата подкрепа, която Берлин оказва на Киев.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че блокът подготвя пакет от спешна финансова помощ за Украйна в размер на 1,2 млрд. евро.

Великобритания, която напуска ЕС в края на 2020 г., засили реториката срещу Москва през уикенда, като заяви, че разполага с информация, че Кремъл се опитва да постави "проруски" лидер в Киев.

В понеделник министър-председателят Борис Джонсън предупреди Русия, че едно нахлуване може да се окаже "нова Чечня", припомняйки кървавия конфликт на Москва през 90-те години на миналия век на тази територия.

Междувременно Ирландия, която не е член на НАТО, алармира за предстоящи руски военни учения край югозападното си крайбрежие в международните води на Атлантическия океан. /БГНЕС, АФП