НАТО започва изтеглянето на войски от Афганистан до 1 май

НАТО реши да започне изтеглянето на войските си от Афганистан до 1 май, се посочва в изявлението на Северноатлантическия съвет, прието след видеоконференция на външните министри и министрите на отбраната на страните от Алианса, съобщава ТАСС.

„Признавайки, че няма военен отговор на предизвикателствата, пред които е изправен Афганистан, съюзниците решиха, че ще започнем да изтегляме войски като част от мисията за решителна подкрепа до 1 май“, се казва в документа.

Външните министри на САЩ, Великобритания, Франция и Германия проведоха преговори по Афганистан, след като САЩ обявиха изтеглянето на всички свои войски от страната до 11 септември.

Президентът Джо Байдън обяви изтеглянето на всички американски войски от Афганистан преди тазгодишната 20-годишнина от атентатите на 11 септември, слагайки край на най-дългата американска война, въпреки нарастващите страхове от победа на талибаните.

По-рано германският министър на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер заяви, че предвид американския график това означава, че оттеглянето на НАТО е вероятно през септември.

"Винаги сме казвали: ще влезем заедно, ще си тръгнем заедно", каза тя пред обществената телевизия ARD. "Аз съм за подредено оттегляне и затова предполагам, че ние (НАТО) ще се съгласим с това днес."

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че е настъпил моментът за изтегляне на силите от Афганистан и че Вашингтон ще работи със съюзниците от НАТО за "координирано" изтегляне.

"Заедно постигнахме целите, които си поставихме, и сега е време да приберем силите си у дома", каза Блинкен преди разговорите с партньорите от НАТО в Брюксел. /БГНЕС