Научен експеримент доказа: на Луната ще могат да се отглеждат растения

Хората имат четири основни нужди, за да оцелеят: въздух, вода, подслон и храна. Изследователите на космоса вече са измислили как да създадат костюми, в които се задържа кислород, да построят космически кораби за подслон и да рециклират вода за хидратация. А сега учени от Университета на Флорида са се заели да направят възможно отглеждането на лунни растения, което ни доближава с една стъпка до изграждането на цивилизация отвъд Земята, съобщава „Giant Freakin Robot".

След като три пъти кандидатстваха пред НАСА за проби от лунна пръст, донесени по време на мисиите "Аполо", изследователите най-накрая бяха одобрени и успяха да направят първия в историята опит за отглеждане на лунни растения.

Оказва се, че отглеждането на лунни растения е точно толкова трудно, колкото изглежда. На Луната няма въздух или вода, а температурата се променя драстично от +90 до -120 градуса по Целзий. Да не говорим, че растенията се нуждаят и от почва, а сивата пръст, която се намира на повърхността на Луната, дори не е близка до гостоприемната почва, която познаваме и обичаме на Земята.

Все пак, в името на науката, Университетът на Флорида трябваше да опита и затова те упорстваха с молбите си, докато НАСА не даде разрешение за проекта им и не им изпрати 12 грама лунен реголит (смес от скални частици от сивата пръст на Луната).

Напук на всички скептици лунните растения растат, макар и не в изобилие. Учените засадили Arabidopsis thaliana, който е често изучаван и добре познат сорт от семейството на синапените растения. Всички растения покълнали по един и същи начин и започнали да растат по един и същи модел до около седмица след 20-дневния период на растеж. Към шестия ден някои от лунните растения започнали да изглеждат различно. Растенията започнали да растат по-бавно, имали по-малки корени и започнали да почервеняват. Кръстосаното изследване на реголита, в който растат по-слабите растения, показва на учените, че в по-свежата лунна пръст от мисията "Аполо 17" растат по-силни растения, което предполага, че зрелостта на пръстта води до по-здравословен растеж.

Въпреки че лунните растения едва оцеляват и дори не са близо до процъфтяване, Университетът на Флорида доказва нещо, което никой досега не се е опитвал да изпробва: растения наистина могат да растат на Луната.

За експеримента с лунните растения екипът на Университета на Флорида създал среда, която трябвало да наподобява база на станция на Луната, а не ферма директно на лунната повърхност. Поради метеорологичните условия на Луната и липсата на въздух и вода, отглеждането на растения директно на повърхността на Луната не е в сферата на нашите възможности (все още), но сега учените знаят, че могат да използват лунна пръст за отглеждане на растения в базата.

Освен това, сега, когато учените знаят, че е възможно растенията на Луната да растат, те могат да разгледат по-внимателно проби от Луната и Марс и да видят дали има някакви биосигнали, които доказват, че някога, преди много време, в реголита може да са растели растения. Това може да помогне за доказване на съществуването на живот на други планети. /БГНЕС