Научната група антарктици замина за Ледения континент

Рано тази сутрин с полет през Амстердам за Сантиаго де Чили и Пунта Аренас, замина втората и последна група от 11 души български антарктици, съобщи ръководителят на 30-та юбилейна антарктическа експедиция проф. Христо Пимпирев.

снимка: Български антарктически институт (БАИ)

В началото на юбилейната експедизия първи за Ледения континент заминаха строителите, чиято усилена работа по строежа на новата научна лаборатория продължава. Втората група е съставена предимно от учени, които ще работят по седем научни проекта от Националната програма за полярни изследвания, финансирани от Министерство на образованието и науката. Два от проектите са в областта на медицината - единият е за изследване на кожата и как се влияе тя от ултравиолетовото лъчение. Другият е за изследване на съня.

За остров Ливингстън пътуват медиците доц. д-р Развигор Дърленски и д-р Нейко Нейков, сеизмологът гл. ас. д-р Гергана Георгиева, двамата геолози гл. ас. Д-р Стефан Велев и д-р Стефан Методиев, и биолозите Светослав Димов и Весела Евтимова. Лекар на групата е д-р Елена Иванова, а в логистиния състав са включени Елка Василева – готвач и провизионист, Емил Иванов – моторни лодки и механикът Милчо Дундаков.

Очаква се те да пристигнат на Българската полярна база „Св. Климент Охридски” през последната седмица на януари, след задължителна 10-дневна карантина в Пунта Аренас, наложена поради ограниченията във връзка с пандемията, с полет нает от португалската полярна програма и испанския научно-изследователски кораб „Есперидес”.

На 20 януари от базата си тръгва строителната група, която се очаква да бъде в България в края на месеца. Проф. Пимпирев припомня, че полярниците претърпяха дълго 20-дневно принудително изчакване на чилийски кораб в уругвайската база „Артигас”. /БГНЕС