Научно разкритие: Любовта не идва от сърцето , а от… главата

Сърцето може и да е "мускулът на любовта", но ново проучване показва, че чувството за любов е изцяло в… главата. Изследователи от университета Аалто във Финландия са установили къде в тялото си хората изпитват различни видове любов и с каква интензивност изпитват тази емоция. Те установили, че любовта има спектър, като някои видове се усещат по-интензивно от други, и че усещането за любов обикновено се съсредоточава в главата на човека, съобщава „Стъди файндс“.


"Заслужава да се отбележи, макар и да не е много изненадващо, че видовете любов, свързани с близките взаимоотношения, са сходни и са най-силно преживявани", казва Пяртили Ринне, философ, който координира изследването.

Изследването е съвместна инициатива на Ринне и почетния професор Микко Самс. Освен това докторантът Мике Таваст е автор на анализа на данните, а Енрико Глеран е разработил методите на изследването.

Изследователите са анкетирали участниците за преживяванията им, свързани с 27 различни вида любов - от романтична и родителска любов до чувства към непознати, природата, Бога и дори към самия себе си. Участниците е трябвало да посочат върху силуета на тялото къде са усещали всеки вид любов и колко интензивно са я изпитвали физически и психически.

За да пояснят, техните резултати, публикувани в Philosophical Psychology, илюстрират, че всички видове любов се усещат най-интензивно в главата. Интензивността и разпространението обаче варирали в други области на тялото. Някои видове любов се усещали само в гърдите, докато други се излъчвали по цялото тяло. Колкото по-интензивна била любовта, толкова по-широко било разпространено чувството в тялото.

"Любовта между хората се дели на сексуална и несексуална. Видовете любов, които са особено близки помежду си, са тези, които имат сексуално или романтично измерение", обяснява Ринне в съобщение на университета.

"Интересно беше също така да се открие силна връзка между физическата и психическата интензивност на емоцията и нейната приятност. Колкото по-силно се усеща даден вид любов в тялото, толкова по-силно се усеща и в ума и толкова по-приятна е тя", добавя Ринне.

"Когато преминаваме от по-силно преживявани видове любов към по-слабо преживявани видове, усещанията в областта на гърдите стават по-слаби. Може да се окаже, че например любовта към непознати или мъдростта е свързана с познавателен процес. Възможно е също така в областта на главата да има приятни усещания. Това е нещо, което трябва да се изследва допълнително",каза той.

Ринне се спира и на културните нюанси в любовните преживявания. Например, ако проучването е проведено в дълбоко религиозна общност, любовта към Бога може да е най-доминиращото чувство. По подобен начин за родителите във взаимоотношенията любовта към децата може да бъде най-силната емоция.

Изследователите са получили финансиране от фондация Kone, Академията на Финландия и фондация Emil Aaltonen. /БГНЕС