Науката развенчава митове за алкохола

Опитните любители на алкохола често са готови да дадат мъдър съвет от рода на "уиски преди бира и всичко е наред" и "малц преди алкохол ще те разболее". Но дали тези "мъдрости" действително са подкрепени от нейно величество науката?

Човек никога не може да предвиди как организмът (и черният му дроб) ще реагира на алкохола. Но съществуват множество популярни вярвания, в които хората, посещаващи баровете, са готови да се закълнат.

"Бира преди аперитив“

"Бира преди аперитив - никога не си бил по-болен“ или "Грозде или зърно, но никога двете" - тези фрази, внушаващи, че можете да избегнете махмурлука, ако приемате напитките в "правилния" ред или избягвате смесването им, са развенчани като неверни от науката.

Проучване, публикувано в „American Journal of Clinical Nutricion“, разделя 90 души на три групи преди пиене, като взема предвид размера, възрастта и пола. Сервирана е бира „Carlsberg Pilsner“ с алкохолно съдържание 5%, както и бяло вино с алкохолно съдържание 11,1%. Едната група изпила две и половина чаши бира, последвани от четири чаши бяло вино. Втората група консумирала напитките в обратен ред. Третата група пиела или само бира, или само вино.

Седмица по-късно изследователските групи се разменят. Тежестта на махмурлука се оценявала в съответствие с оценката по скалата за остър махмурлук (AHS) в деня след всеки сеанс. Резултатът показал, че промяната на реда на напитките или придържането към една от тях не е довело до почти никаква разлика. Всичко е свързано с количеството алкохол, което организмът трябва да усвои наведнъж, а не с формата.

Теория за сламките

Мнозина вярват, че пиенето на „Маргарита“ със сламка ще позволи на алкохола да ви подейства по-бързо. Привържениците на "теорията за сламката" твърдят, че хората пият по-бързо всякаква течност през сламка. Тъй като поглъщат повече алкохол за по-кратък период от време, вероятно ще се напият по-бързо. Второ, те твърдят, че сламката създава вакуум, който елиминира кислорода, предизвиквайки "усещане за опиянение".

Според Националния институт за злоупотреба с алкохол и алкохолизъм обаче няма доказателства в подкрепа на идеята, че хората се напиват по-бързо, ако пият алкохолни напитки през сламка.

Дали текилата е стимулант?

Съществуват многобройни митове около спиртните напитки на основата на агаве, като текила и мескал.

Агавето е диворастящ сукулент, който расте в голяма част от Мексико и се събира още от времето на ацтеките, като се използва в храната, в медицината и в алкохола. Когато хората твърдят, че текилата действа като стимулант, те в повечето случаи се опират на разпространена градска легенда, твърдят експерти.

Всъщност алкохолът в бирата, виното и текилата въздейства на мозъка по един и същи начин, твърди д-р Нехал Вадан, старши научен сътрудник в Центъра за наука за зависимости "Уелбридж".

Текилата, която най-често се консумира чрез бързи шотове, за разлика от виното, не е стимулант.

"Това схващане е подсилено от попкултура и особено в социалните медии, от анекдотичния опит на няколко души", обяснява Вадхан пред „Delish“, като добавя, че всички форми на алкохол се класифицират като депресанти, поради начина, по който намаляват активността на централната нервна система.

Червеното вино като лек

Червеното вино, макар и в умерени количества, отдавна се смята за "здравословно за сърцето", тъй като някои вещества в него, наречени антиоксиданти, могат да помогнат за предотвратяване на коронарна болест на сърцето. Последното състояние може да доведе до инфаркт.

Така нареченият "френски парадокс" също е допринесъл за това убеждение. Този термин, датиращ от 80-те години на миналия век, се позовава на научно изследване, което разглежда ниската честота на коронарните сърдечни заболявания във Франция.

"Доказано е, че червеното вино е полезно в умерени количества заради ресвератрола, който е антиоксидант, предпазващ сърцето", казва Мая Фелер, основател на „Maya Feller Nutrition“ в Бруклин.

Полифенолът, който най-често се свързва с червеното вино, е ресвератролът. Ресвератролът има и "антиканцерогенни свойства и потенциал да потиска образуването и растежа на тумори".

Въпреки това, тъй като в червеното вино има само малко количество полифеноли, според изследването, публикувано в „American Journal of Clinical Nutrition“, може да се препоръча да се увеличи приемът им, като се заложи на зърнена закуска с горски плодове или се хапнат сливи, вместо вино.

Могат ли някои напитки да причинят по-тежък махмурлук?

Алкохолът си е алкохол и митът, че определени видове или комбинации от напитки влияят на резултата - или с други думи, на махмурлука - не е верен. Всичко зависи от количеството, което изпивате, тъй като химическото съединение на алкохола е едно и също. Понякога обаче добавки като захарта могат да променят начина, по който се преработва алкохолът.

"Когато напитката ви съдържа много захар, едно от нещата, които могат да се случат, е, че захарта поема контрола над метаболизма. Алкохолът директно се отлага като мазнини", обяснява д-р Индика Едирисингхе от Илинойския технологичен институт. /БГНЕС