Навални бе погребан в Москва, 1 милион запалиха виртуални свещи в негова памет

Расте броят на хората, които се прекланят пред паметта и делото на опозиционния лидер Алексей Навални. Истинската бройка не неговите последователи едва ли може да бъде оценена на базата на хората, които са дошли да се простят с него, предаде БГНЕС.


Няколко хиляди се събраха около църквата, където Навални беше опят и след това го последваха в последния му път до неговия гроб.

Истинският брой на неговите последователи не са тези няколко хиляди, а 1 милион, които виртуално изразиха своята почит към своя лидер. За по-малко от час броят им нарасна от 500 хиляди на 1 милион. Това е акция, която руската полиция не може да разпръсне.

В същото време изключително важно е, че до момента няма никакви сблъсъци и цялата траурна церемония преминава тихо и спокойно. Единствено тя е прекъсвана от възгласите на последователите на Навални, които скандират неговото малко име и желаят Русия без Путин.

Траурната служба в памет на Навалани бе отслужена в московската църква „Икона на Богородица Утолителка на моите скърби“

Церемонията се провежда две седмици след смъртта на опозиционера в арктически затвор. Поддръжниците му обвиниха руския президент Владимир Путин, че е убил своя главен критик и че се опитва да попречи на достойното му публично погребение.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков предупреди да не се провеждат „нерегламентирани събирания“ по време на погребението.

"Всякакви неразрешени събирания ще бъдат в нарушение на закона и тези, които участват в тях, ще бъдат подведени под отговорност", заяви Песков.

Руският опозиционер Борис Надеждин заяви, че смъртта на Навални е трагедия не само за семейството му, но и за милиони други руснаци.

"Днешният ден е трагичен, защото смъртта на Алексей е голяма загуба не само за семейството и близките му, на които изказваме съболезнованията си, но и за огромен брой хора. Мисля, че за милиони хора в Русия, а и не само в Русия“, каза Надеждин.

В тълпата бяха посланиците на Франция и Германия, както и някои от последните свободни независими политици в Русия.

"Хора като него не бива да умират: честни и принципни, готови да се жертват", каза една от опечалените.

По пътя от метростанция "Мариино" до храма има коридор от метални ограждения , полицията проверява документите на минувачите. Интернет в района на църквата е с прекъсвания.


Антикорупционният активист, най-изявеният опонент на президента Владимир Путин, беше погребан след кратка траурна служба със свещи в близката църква.


Гробът беше оставен отворен в съответствие с руската православна традиция, но бързо беше затворен след религиозната служба, на която можеха да се видят родителите на Навални.

На гробището ковчегът на Навални беше спуснат в гроба под саундтрака на филма "Терминатор 2", който според неговата представителка е бил любимият филм на 47-годишния Навални.

Смъртта на Навални беше осъдена от западните лидери, а поддръжниците му обвиниха Путин в убийство и в опит да попречи на достойното публично погребение.

Кремъл, който отрича да е замесен и отхвърля обвиненията като "истерични", предупреди за "неразрешени" протести около погребението.

"Няма да те забравим!" и "Прости ни!" - крещяха някои опечалени, аплодирайки, когато ковчегът пристигна за погребението.

Хиляди хора преминаха покрай гроба, за да отдадат последна почит.

Наблизо се чуваха няколкостотин души, които крещяха антивоенни лозунги.

Вдовицата му Юлия Навалная, която обеща да продължи неговата активистка дейност, отдаде почит в социалните мрежи.

"Не знам как да живея без теб, но ще се опитам да направя всичко възможно да те накарам, там горе, да се радваш за мен и да се гордееш с мен", написа тя.

Тя му благодари за "любовта, за това, че винаги ме подкрепяше, че ме разсмиваше дори от затвора, че винаги мислеше за мен".

По-рано тази седмица тя заяви, че се опасява, че погребението може да бъде нарушено от арести.


Навалная обвини Путин за смъртта на съпруга си, което предизвика възмущение сред западните лидери и в опозицията.

Говорителят на Путин Песков разкритикува обвиненията, отправени от нея и някои западни лидери, като "вулгарни".

В деня на погребението Песков заяви, че "няма какво да каже" на семейството на починалият.

Около 400 опечалени са били задържани на паметниците на Навални след смъртта му, съобщи правозащитната организация OVD-Info, а на погребението, където се виждаше силно полицейско присъствие, имаше опасения от още задържания.

"От какво се страхуват?", каза пред АФП една от опечалените, Анна Степанова, пред църквата.

"Те самите са истински страхливци. Хората, които са дошли тук, не се страхуват. Алексей също не се страхуваше. Хора като него не бива да умират: честни и принципни, готови да се жертват", добави тя.

Сред опечалените пред църквата бяха забелязани посланиците на Франция, Германия и САЩ, както и някои от последните свободни независими политици в Русия.

Навални стана известен благодарение на антикорупционната си кампания, в която разкриваше, според него, ширещите се подкупи по върховете на администрацията на Путин.

Някои от опечалените споменаха огромното влияние, което Навални е оказал върху тяхната собствена политическа дейност.

"Благодарение на него започнах да се занимавам с политика. Той беше първата публична личност, която слушах", казва 26-годишният Денис, доброволец в благотворителна организация.

Навални беше арестуван през януари 2021 г., когато се върна в Русия, след като се лекуваше в Германия от отравяне.

"Алексей беше измъчван в продължение на три години. Той гладуваше в малка каменна килия, беше откъснат от външния свят и му бяха отказвани посещения, телефонни разговори, а след това дори писма", заяви Навална пред депутатите в Брюксел.

"А след това го убиха. Дори и след това са злоупотребявали с тялото му", каза тя.

Тялото му е държано 8 дни в моргата, преди да бъде върнато на семейството, което според екипа на Навални е опит да се прикрие отговорността за смъртта му.

Семейството и екипът му също така обвиниха властите, че се опитват да предотвратят достойно публично погребение, опасявайки се, че то може да се превърне в огнище на размирици.

Екипът на Навални заяви, че местните следователи са заплашили да го погребат на територията на затвора, ако майка му не се съгласи на "тайно" погребение.

След като тялото е освободено, съюзниците му се опитват да намерят място, което да се съгласи да проведе погребална церемония, както и шофьори на катафалки.

А гражданска церемония, която да позволи на широката общественост да отдаде почит на тялото - обичайно явление в Русия - не беше разрешена.

Навалная се закле да продължи работата му и обеща да се "бори по-отчаяно, по-яростно от преди".

В тълпата край църквата някои сякаш бяха съгласни с това.

"Един човек почина, но идеите му ще продължат да живеят благодарение на тези, които са се събрали тук", каза 22-годишната археоложка Алена, дошла да отдаде почитта си.

Мнозина в тълпата държаха телефоните си, за да снимат - сцена, напомняща за митингите, които Навални организира в столицата само преди десетилетие.

"Малко е страшно, защото не знаеш какво ще се случи. Но мисля, че това е начин хората да се събудят и да не мълчат", каза 37-годишният лекар Максим.

Има "преливащо недоволство. Дойдох, защото той беше герой, последният герой на нашата родина", каза Инеса, 60-годишна бивша адвокатка. /БГНЕС